ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/01/2017 16:28 EET | Updated 21/01/2017 16:28 EET

Μοσκοβισί: Προτεραιότητα η αξιολόγηση, όχι ο ρόλος του ΔΝΤ

Bloomberg via Getty Images
Pierre Moscovici, economic commissioner for the European Union (EU), reacts during a Bloomberg Television interview during the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Thursday, Jan. 19, 2017. World leaders, influential executives, bankers and policy makers attend the 47th annual meeting of the World Economic Forum in Davos from Jan. 17 - 20. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε από το Νταβός, σε συνέντευξη στην EurActiv.com, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος μίλησε και στην εφημείδα Real κι εξήγησε επίσης την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση προκειμένου όπως εξήγησε να εξετασθεί η ελάφρυνση χρέους. Για το ΔΝΤ ο Γάλλος επίτροπος είπε πως θα αποφασίσει το ίδιο τι θα πράξει.

Απαντώντας στην ερώτηση του Euractiv εάν είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο Νταβός με την Κριστίν Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά τη διαφωνία του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Γάλλος επίτροπος είπε πως είχαν μια πολύ θετική ανταλλαγή απόψεων και τόνισε πως «θεωρούμε το ΔΝΤ έναν θεσμό με αποφασιστικό ρόλο στο πρόγραμμα». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Η προτεραιότητά μου είναι να μην συζητήσω θεσμικά το πλαίσιο, αλλά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Εστιάζοντας περαιτέρω στην αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα μερικά ζητήματα στο τραπέζι και σημείωσε πως «με κάποιες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση», υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν και το μήνυμα της πρόσφατης συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «μπορούμε να επιστρέψουμε στη συμφωνία του Δεκεμβρίου και να ξεκλειδώσουμε σύντομα τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χρέους, αφού ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές οι δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική πορεία το 2017 και το 2018».

Επιπλέον, όσον αφορά την προεδρία Τραμπ και την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε πως "ξέρουμε ότι θα είναι περισσότερο εθνικιστική, ενδεχομένως θα προωθεί περισσότερο τον προστατευτισμό απ' ό,τι σήμερα". Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η παγκόσμια οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση και ότι είναι αρκετά ανθεκτική για να αντιμετωπίσει κάθε πολιτική επιλογή στις ΗΠΑ.

Τέλος, αναφερόμενος στις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα παρουσιαστούν τον Φεβρουάριο, τόνισε πως η αίσθησή του είναι ότι η ανάκαμψη στην ΕΕ κερδίζει έδαφος και επισήμανε πως από τις συναντήσεις που είχε στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός φεύγει πιο αισιόδοξος.

Στη συνέντευξή του στη Real ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε πως «είναι φυσιολογικό να ζητάμε από την Ελλάδα να τηρήσει όλες της τις δεσμεύσεις, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις». Όπως εξηγεί, το 2017 ο ίδιος θα συνεχίσει στο όνομα της Κομισιόν να έχει ρόλο διαμεσολαβητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί απαντά πως «δεν θέλω να παρέμβω στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας». Για την παραμονή του ΔΝΤ ο Γάλλος επίτροπος εξηγεί στη Real ότι «το ΔΝΤ ήταν ένας έγκυρος και χρήσιμος εταίρος για την Ελλάδα αλλά δεν θα πούμε εμείς πώς θα πρέπει να πράξει το Ταμείο. Μόνο εκείνο». Τέλος, προβλέπει ανάπτυξη 2,7% έως 3% για το 2017.