ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2017 11:15 EET | Updated 22/01/2017 11:15 EET

Θρήνος στη Βουδαπέστη για τους νεαρούς μαθητές που σκοτώθηκαν στην Ιταλία επιστρέφοντας από σχολική εκδρομή

ATTILA KISBENEDEK via Getty Images
Candles and flowers are placed at the Szinyei Merse Pal High-school in Budapest on January 21, 2017, to commemorate the victims of a bus accident in Italy.At least 16 people died when a coach bringing Hungarian teenagers home from a skiing trip crashed and burst into flames on a northern Italian motorway overnight, authorities said on January 21. Emergency workers said that the bus carrying 56 people returning from France, most of them teenagers aged 14-16, as well as several teachers and two drivers, ploughed into a bridge pillar. / AFP / ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Σε κατάσταση σοκ, η Ουγγαρία τιμά σήμερα τη μνήμη των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα του πούλμαν που συγκρούστηκε σε πυλώνα και τυλίχθηκε στις φλόγες, σε έναν αυτοκινητόδρομο της βόρειας Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει κηρύξει ημέρα εθνικού πένθους την Δευτέρα ενώ ο καρδινάλιιος Πέτερ Έρντο ζήτησε όλες οι λειτουργίες σήμερα να αφιερωθούν "στους άτυχους που σκοτώθηκαν" και οι πιστοί να προσευχηθούν για την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών. Από το δυστύχημα σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νεαροί μαθητές. Κοντά στο λύκειο Παλ Σινιέι-Μέρσε, στο κέντρο της Βουδαπέστης, όπου φοιτούσαν τα θύματα, πολλοί κάτοικοι της πόλης αφήνουν λουλούδια και ανάβουν κεριά. "Προετοιμάζουμε το σχολείο για να εκφράσει τη θλίψη και το πένθος όλων μας" είπε ο Γκάμπορ Γιάκι, ο διευθυντής του λυκείου.

"Συνεργαζόμαστε με ψυχολόγους για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες να ξεπεράσουν την τραγωδία", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 15-16 ετών. Αύριο Δευτέρα σε όλα τα δημόσια κτίρια θα υψωθούν μαύρες σημαίες και όλα τα σχολεία θα τιμήσουν τα θύματα, ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Η ουγγρική σημαία θα κυματίζει μεσίστια μπροστά στο κοινοβούλιο.

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 28 τραυματίστηκαν, οι τέσσερις πολύ σοβαρά, όταν το πούλμαν τυλίχθηκε στις φλόγες, αργά το βράδυ της Παρασκευής, αφού προσέκρουσε σε έναν πυλώνα, σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στη Βερόνα. Στο πούλμαν επέβαιναν συνολικά 56 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο οδηγοί, οι έφηβοι μαθητές τους και λίγοι συνοδοί καθηγητές και γονείς που επέστρεφαν στην Ουγγαρία μετά από σχολική εκδρομή στη Γαλλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτε Σιγιάρτο δήλωσε σήμερα ότι η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων συνεχίζεται αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί φέρουν σοβαρά εγκαύματα. Πρόσθεσε ότι ο επαναπατρισμός των τραυματιών ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα. Η ουγγρική αστυνομία έχει ξεκινήσει δική της επίσημη έρευνα, παράλληλα με εκείνην που διεξάγουν οι ιταλικές αρχές, για να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος.