ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/01/2017 04:43 EET | Updated 22/01/2017 04:43 EET

Τα δύο σενάρια για την επιστροφή των δανειστών και το «κλείσιμο» της αξιολόγησης

Reuters
IMF Managing Director Christine Lagarde (L) talks with Germany's Finance Minister Wolfgang Schaeuble (R) after an International Monetary and Financial Committee (IMFC) plenary session during the IMF and World Bank spring meetings in Washington, April 20, 2013. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε- αν και όχι με ενθουσιασμό- πως θέλει να υπάρχει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αλά επί τους παρόντος το Ταμείο δεν δέχεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφού φαίνεται πως θέλει να δει πρώτα την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί αναγκαίες (πχ μείωση αφορολόγητου).

Πως όμως μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο και να επιστρέψουν στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών; Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχουν δύο σενάρια:

Βάσει λοιπόν του πρώτου πιθανού σεναρίου οι θεσμοί μετά το Eurogroup ερχόμενης Πέμπτης, θα καταλήξουν στις απαιτήσεις που θα διατυπώσουν προς την ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα. Το δε Μαξίμου δέχεται να νομοθετήσει κάποια εκ των μέτρων και έτσι ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα, ή έστω μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, η αξιολόγηση «κλείνει». Βέβαια αυτό εκτιμάται πως είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο που σε σημαντικό βαθμό, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, βασίζεται στην θετική έκβαση μιας προσπάθειας συμβιβασμού με το Ταμείο.

Το δεύτερο σενάριο, όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα, είναι «οι θεσμοί επιστρέφουν με αίτημα τη νομοθέτηση κάποιων από τα μέτρα και η Αθήνα αρνείται, οπότε ξεκινά μια διαπραγμάτευση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες ακόμη και μέχρι τον Μάιο ή και τον Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο ευρωπαίων αξιωματούχων».

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση που η αξιολόγηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου οι κίνδυνοι είναι ορατοί για καθαρά αντικειμενικούς λόγους. Αυτό καθώς τότε μεσολαβούν οι εκλογές στην Ολλανδία και εκτιμάται πως θα απαιτηθούν δύο με τρεις μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση ενώ την ίδια περίοδο η Γερμανία θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις δικές της εθνικές εκλογές και οι συζητήσεις για τη Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα -και για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα στήριξης-δεν θα είναι επιθυμητή.

Εξάλλου ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές πως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με τις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής «η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε...ΔΝΤ της Ευρώπης, προϋποθέτει αλλαγή της συμφωνίας με τον ΕΜΣ, δηλαδή μακρές διαδικασίες που δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους». Η Ελλάδα όμως έχει ανάγκη από χρήματα τον Ιούλιο για τη μεγάλη δόση του δανείου ύψους περίπου 7δισεκ ευρώ.

Πάντως, εκτιμάται πως η πρόταση Σόιμπλε είναι ένα σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα αφού εκτιμάται πως είναι ώριμο το ενδεχόμενο να γίνουν ενέργειες ώστε τα μελλοντικά προγράμματα να τα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ΕΜΣ και σύμφωνα με πηγή του Έθνους «αν αυτό δεν σχετιστεί με το ελληνικό πρόγραμμα, θα πάρει τον απαραίτητο χρόνο για να εφαρμοστεί. Αλλιώς όλα θα πρέπει να γίνουν γρήγορα εν μέσω μιας δύσκολης, εκλογικής χρονιάς».