ΔΙΕΘΝΕΣ
24/01/2017 15:22 EET | Updated 24/01/2017 16:27 EET

Γκάμπριελ: Η εμμονή Μέρκελ - Σόιμπλε στη λιτότητα γέννησε τον λαϊκισμό. Ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα είναι υποψήφιος

Steffi Loos via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JANUARY 19: German Chancellor Angela Merkel and German Economy Minister Sigmar Gabriel talk before a commemoration at Bundestag on January 19, 2017 in Berlin, Germany.On December 19, 2016 Anis Amri, a Tunisian radical, drove a heavy truck into a crowded Christmas market at Breitscheidplatz, killing 12 people and injured 50. (Photo by Steffi Loos/Getty Images)

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) επέκρινε σήμερα τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες προώθησαν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού, εξαπέλυσε το κατηγορώ αυτό σε μια ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα εναντίον της Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε το κόμμα του εναντίον του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.

Και όπως άλλωστε ανακοινώθηκε, ο Μάρτιν Σουλτς, ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στην κούρσα για την καγκελαρία, για την οποία θα αναμετρηθεί με την συντηρητική Άγγελα Μέρκελ

«Οι πολιτικές της Άνγκελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, στην απομόνωση μιας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας», τόνισε ο Γκάμπριελ στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μια συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και να πληγεί όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα».

Για τον Γκάμπριελ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκυβερνούν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), απέτυχαν να πείσουν τη Μέρκελ να αλλάξει γραμμή.

«Η συνέχιση των σημερινών πολιτικών συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ. «Αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Γερμανία», πρόσθεσε.