ΔΙΕΘΝΕΣ
24/01/2017 10:39 EET | Updated 24/01/2017 10:39 EET

Χαν: Να μεριμνήσει για την επίλυση του ονόματος η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

THIERRY CHARLIER via Getty Images
European Union Commissioner for Enlargement Johannes Hahn gestures as he talks to the media at the European Union Commission headquarters in Brussels, on November 9, 2016. / AFP / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να έχει τέτοια συνταγματική πλειοψηφία που θα επιτρέψει την επίλυση του θέματος του ονόματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση -όπως επισήμανε- για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της χώρας, εξέφρασε ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάννες Χαν, ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Σε ερώτημα του Βρετανού βουλευτή Μαρκ Πρίτσαρτν, εκ μέρους του κόμματος των Συντηρητικών, για το ποια είναι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ο κ. Χαν δήλωσε ότι έχουν γίνει «αποφασιστικά βήματα» και προσέθεσε:

«Πριν από δύο χρόνια διαπραγματευθήκαμε μια συμφωνία με αυτήν τη χώρα, που στοχεύει στην υποστήριξη σειράς μεταρρυθμίσεων, για μεγαλύτερη προσέγγιση με την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, χρειάσθηκε η οργάνωση πρόωρων εκλογών, πράγμα που έγινε τον Δεκέμβριο. Τώρα θα πρέπει η χώρα αυτή να αποκτήσει μια κυβέρνηση και ελπίζω ότι θα περάσει σε μια μεταβατική φάση που θα επιτρέψει τη σύσταση μιας κυβέρνησης ικανής να βασισθεί σε μια συνταγματική πλειοψηφία. Και αυτό διότι για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία θα πρέπει επίσης να λυθεί και το θέμα του ονόματος της χώρας. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα χρειασθεί μια συνταγματική πλειοψηφία, όταν η ηγέτες της χώρας αποφασίσουν στα σοβαρά για την ένταξή τους στην ΕΕ» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος προσθέτοντας: «Έχουν εκφράσει αυτή τη θέληση επανειλημμένα δημοσίως και προς εμένα. Ελπίζω επομένως ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια πρόοδος».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)