ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/01/2017 07:32 EET | Updated 24/01/2017 07:32 EET

Τι απαντά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τα όρια συνταξιοδότησης

Eurokinissi

Παραμένει η ένταση μεταξύ των δικαστών με αφορμή το όριο συνταξιοδότησης και η σύγκλιση, την ερχόμενη Πέμπτη, της διοικητική Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Χθες η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος και «οποιαδήποτε άλλη λύση δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο».

Ωστόσο από την πλευρά της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κ.Βασιλική Θάνου, χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις ανακοινώσεις ορισμένων μελών επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων, για τη σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και υποστήριξε ότι αυτές οι ανακοινώσεις δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, καθώς με το περιεχόμενό τους προσπαθούν να στοχοποιήσουν προσωπικά την ίδια, ενώ καταγγέλλει ότι επιχειρείται επηρεασμός των αρεοπαγιτών.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση δικαστών για τα όρια συνταξιοδότησης. Τι υποστηρίζει το ΣτΕ και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών. Τι απαντά η Θάνου

Όμως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών η έκφραση των απόψεων του νομικού κόσμου της χώρας, για το ζήτημα της παράτασης του χρόνου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, αλλά αντίθετα, αυτό είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον.

Ακόμη, η ΕΔΕ καλεί τη διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία θα συγκληθεί μεθαύριο, Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 για να γνωμοδοτήσει για την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, «να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Παράλληλα, η ΕΔΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της:

«Στη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το εάν είναι επιτρεπτή η αλλαγή του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά όλα τα πολιτικά κόμματα, η Κυβέρνηση διά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή όπως και του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, 15 διακεκριμένοι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου και οι Δικαστικές Ενώσεις.

Το άρθρο 88 παρ 5 του Συντάγματος είναι μια ξεκάθαρη διάταξη που δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας. Η εφαρμογή της από το 1975 αλλά και η εφαρμογή αντίστοιχων διατάξεων προγενέστερων Συνταγμάτων, δεν δημιούργησε ποτέ ερμηνευτικά ζητήματα.

Οι διαφορετικές απόψεις γύρω από την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου ηλικίας θα ακουστούν εφόσον η Βουλή αποφασίσει να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη διάταξη».

Ακόμη η ΕΔΕ αναφέρει: «Η επίκληση δήθεν διαφορετικών απόψεων ορισμένων συνταγματολόγων είναι αποπροσανατολιστική και συσκοτίζει τα αληθινά γεγονότα, αφού ουδείς συζητάει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ηλικίας με βάση το υφιστάμενο Σύνταγμα.

Η υιοθέτηση τέτοιων καινοφανών απόψεων θα αντιστρατεύονταν το σαφές νόημα της συνταγματικής διάταξης, την μέχρι σήμερα εφαρμογή της και θα αμφισβητούσε άμεσα την δεσμευτικότητα του Συντάγματος.

Η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, ιδίως μάλιστα όταν επιχειρείται παραβίαση συνταγματικών επιταγών, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον.

Η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται την Πέμπτη να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου».