Τραμπ: Μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεξικού θα ήταν «άκαρπη»

Τραμπ: Μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεξικού θα ήταν «άκαρπη»
Mexico's President Enrique Pena Nieto speaks with an assistant during the deliver of a message about foreign affairs at Los Pinos presidential residence in Mexico City, Mexico, January 23, 2017. REUTERS/Edgard Garrido
Mexico's President Enrique Pena Nieto speaks with an assistant during the deliver of a message about foreign affairs at Los Pinos presidential residence in Mexico City, Mexico, January 23, 2017. REUTERS/Edgard Garrido
shutterstock

Ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, μετά την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του να προχωρήσει με τα σχέδια χτισίματος ενός τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.

«Σήμερα το πρωί ενημερώσαμε τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα παραστώ στη συνάντηση εργασίας που προγραμματιζόταν για την ερχόμενη Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ», είπε.

Ο Νιέτο θα είχε συνομιλίες με τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους την επόμενη εβδομάδα, όμως αποφάσισε να ακυρώσει τις συναντήσεις μετά από τις τελευταίες εξελίξεις.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως η χώρα του δεν θα πλήρωνε για το τείχος, όπως υποστήριζε ο Τραμπ, και τόνισε πως δεν πιστεύει στα τείχη.

Aπό την πλευρά του, Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ότι μια συνάντηση με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο θα ήταν «άκαρπη» με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Όσο το Μεξικό δεν μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ ισότιμα και με σεβασμό, μια συνάντηση θα ήταν άκαρπη κι εγώ θέλω να ακολουθήσω μια διαφορετική πορεία» τόνισε ενώπιον των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε μια συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια.

Ο Πένια Νιέτο γνωστοποίησε μάλιστα με ανάρτησή του στο Twitter ότι ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο πως δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για μια συνάντηση με τον Τραμπ που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη 31η Ιανουαρίου. Διαβεβαιώνοντας ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν μια κοινή απόφαση, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε εκ νέου ότι ο αμερικανικός λαός δεν θα πληρώσει για την ανέγερση του τείχους. «Το είπα ξεκάθαρα στην κυβέρνηση του Μεξικού» συμπλήρωσε.

Καταγγέλλοντας με δριμύτητα την συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών NAFTA (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς) ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή ήταν «ολοκληρωτική καταστροφή» για την χώρα του.

«Δεν θα επιτρέψω οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος αυτής της προβληματικής συμφωνίας που έπρεπε να την επαναδιαπραγματευτούμε πριν από χρόνια» πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο δρομολογείται η κατασκευή του τείχους κατά μήκος των συνόρων (3.145 χιλιόμετρα) μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο επικεφαλής του μεξικανικού κράτους, απαντώντας σε ένα μήνυμα στο Twitter του Τραμπ ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνον να μην προσέλθει στη συνάντηση της επόμενης Τρίτης εάν δεν πληρώσει για το τείχος, απάντησε με ένα

tweet ότι δεν θα παραστεί κι ότι ενημέρωσε σχετικά τον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πιθανής επαναπροσέγγισης: ο εκπρόσωπος τύπου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Μεξικό και σκοπεύουν να προγραμματίσουν ξανά τη συνάντηση. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επιβληθεί ένας νέος δασμός ύψους 20% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι η ανέγερση του τείχους, μια υπόσχεση που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία, εντάσσεται στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Το Μεξικό επιμένει ότι δεν θα πληρώσει για ένα τέτοιο έργο.

Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού κογκρέσου, που ελέγχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ανέφεραν σήμερα ότι σχεδιάζουν να καταρτίσουν σχέδια για τη χρηματοδότηση του τείχους, το οποίο προβλέπουν ότι θα στοιχίσει μεταξύ 12 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή