ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/01/2017 12:03 EET | Updated 26/01/2017 12:03 EET

Τι περιέχει η δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos attends an Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting at the European Council, in Brussels, on December 6, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ελληνική πρόταση που στάλθηκε στους θεσμούς στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι,ενώ κυβερνητικές πηγές είχαν διαρρεύσει ότι η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος αποτελούσε απλά μια ενημέρωση ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με  συγκεκριμένες θέσεις χωρίς να τις αναφέρει, την επόμενη μέρα στάλθηκε μία δεύτερη  επιστολή.

Σε αυτήν εμπεριέχονταν τα παρακάτω στοιχεία:

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και σταδιακή μείωσή του τα επόμενα χρόνια. 

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).   

Η «Καθημερινή», επικαλούμενη τα λόγια Ευρωπαίου αξιωματούχου, τόνισε πως η πρόταση αυτή αποτελεί μόνο ένα καλό σημείο εκκίνησης και σίγουρα όχι ένα «σημείο προσγείωσης».