ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2017 15:21 EET | Updated 28/01/2017 16:02 EET

Η νέα γενιά των MiG: Η Ρωσία παρουσίασε επίσημα το MiG-35, που προορίζεται να χρησιμοποιεί όπλα λέιζερ

AFP via Getty Images
Russian MIG-35 fighter jet performs during the MAKS 2009 international aerospace show outside Moscow in Zhukovsky on August 20, 2009. The MAKS international aerospace show is being held for the 9th time. AFP PHOTO / DMITRY KOSTYUKOV (Photo credit should read DMITRY KOSTYUKOV/AFP/Getty Images)

Πτητικές δοκιμές του νέου ελαφρού μαχητικού της, MiG-35, το οποίο έχει κατασκευαστεί έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο εξοπλισμού του με όπλα λέιζερ, έχει αρχίσει η Ρωσία.

Εκτενής παρουσίαση του νέου μαχητικού έγινε την Παρασκευή. Όπως αναφέρει το RT, το νέο μαχητικό της Mikoyan (MiG)- που είναι η τελευταία εξέλιξη του MiG-29- μπορεί να πιάσει ταχύτητες άνω των 2.700 χλμ/ ώρα και να φτάσει σε ύψη μέχρι 17.500 μέτρων. Η εμβέλεια κρούσης του είναι 1.000 χλμ, ενώ έχει τη δυνατότητα διπλάσιου χρόνου επιχειρήσεων σε σχέση με προηγούμενης γενιάς μαχητικά, καθώς υπάρχει η επιλογή αντικατάστασης της δεύτερης θέσης πιλότου με επιπλέον δεξαμενή καυσίμου.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Μποντάρεφ, διοικητή της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, οι πτητικές δοκιμές του νέου μαχητικού αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι αυτού του έτους, και θα ακολουθήσει ολοκλήρωση συμβολαίου για την αγορά 30 αεροσκαφών μεταξύ της Mikoyan και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. «Μετά, σε μικρό χρονικό διάστημα, θα αντικαταστήσουμε όλο τον στόλο των ελαφρών μαχητικών με τέτοια αεροσκάφη» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για σχέδια αγορά όχι λιγότερων από 170 MiG-35.

Στην «πρεμιέρα» του μαχητικού, που έγινε στη Μόσχα, ο επικεφαλής της ρωσικής αεροπορίας επιβεβαίωσε πως το νέο, πολλαπλών ρόλων μαχητικό, θα χρησιμοποιηθεί επίσης σε δοκιμές όπλων λέιζερ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πτητικών δοκιμών.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, συνεχάρη τους σχεδιαστές, μηχανικούς, εργάτες και πιλότους, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό γεγονός και εξέφρασε την ελπίδα πως το αεροσκάφος θα σημειώσει και εξαγωγική επιτυχία. «Το MiG-29 χρησιμοποιείται ενεργά σε πάνω από 30 χώρες, με μια καλή υποδομή και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό να υποστηρίζει τη χρήση τέτοιων ρωσικών μαχητικών» πρόσθεσε.

Ενώ δοκιμάζονται τα συγκεκριμένα μαχητικά, τετάρτης γενιάς (για την ακρίβεια, 4 ++), η Mikoyan θα αρχίσει την ανάπτυξη και νέων, πέμπτης γενιάς μαχητικών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Μέχρι τώρα, τα μόνα μαχητικά πέμπτης γενιάς που είναι σε χρήση είναι τα αμερικανικά F-22 και F-35.