ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2017 14:54 EET | Updated 28/01/2017 14:56 EET

Βρετανία: Σύνδεση του μυστηριώδους θανάτου πρώην διοικητή της KGB με τον φάκελο πρώην πράκτορα της MI6 για τον Τραμπ

Drew Angerer via Getty Images
WASHINGTON, DC - JANUARY 28: President Donald Trump speaks on the phone with Russian President Vladimir Putin in the Oval Office of the White House, January 28, 2017 in Washington, DC. On Saturday, President Trump is making several phone calls with world leaders from Japan, Germany, Russia, France and Australia. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Πρώην διοικητής που θεωρείται ότι ίσως να βοήθησε τον πρώην πράκτορα της MI6, Κρίστοφερ Στιλ, να συντάξει τον διάσημο φάκελό του για τον Ντόναλντ Τραμπ (όπου υπήρχαν αναφορές για όργια του νυν προέδρου των ΗΠΑ με ιερόδουλες στη Ρωσία) εκτιμάται πως ενδεχομένως να δολοφονήθηκε από το Κρεμλίνο και ο θάνατός του να συγκαλύφθηκε, αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

O Όλεγκ Εροβίνκιν, πρώην στρατηγός της KGB και της διαδόχου της, FSB, βρέθηκε νεκρός στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του στη Μόσχα στις 26 Δεκεμβρίου, υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Ο Εροβίνκιν ήταν βοηθός του Ίγκορ Σετσίν, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού, και πλέον επικεφαλής της Rosneft- της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, ο οποίος κατονομάζεται επανειλημμένα στον φάκελο.

Ο Εροβίνκιν έχει περιγραφεί ως σύνδεσμος- κλειδί μεταξύ του Σετσίν και του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Στιλ γράφει σε αναφορά του (19 Ιουλίου 2016) ότι είχε μια πηγή κοντά στον Σετσίν, που είχε αποκαλύψει φερόμενες συνδέσεις μεταξύ υποστηρικτών του Τραμπ και της Μόσχας.

Υπάρχουν υποψίες ότι ο θάνατος του Εροβίνκιν συνδέεται με τον φάκελο του Στιλ, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τον φάκελο ως «fake news», και δεν εμφανίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε πως το πτώμα του Εροβίνκιν βρέθηκε σε μια μαύρη Lexus, και εστάλη σε νεκροτομείο της FSB. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιο ήταν το αίτιο, και η FSB συνεχίζει να διερευνά την υπόθεση, με ΜΜΕ να έχουν εκφράσει εκτιμήσεις ότι επρόκειτο για δολοφονία. Κάποια στιγμή αναφέρθηκε πως επρόκειτο για καρδιακή προσβολή.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, ειδικός σε θέματα απειλών ασφαλείας που σχετίζονται με τη Ρωσία, θεωρεί ότι ο Εροβίνκιν ήταν η πηγή στην οποία αναφερόταν ο Στιλ. Όπως έγραψε σε blog, «πηγές εκ των έσω μου περιέγραψαν τον Εροβίνκιν ως τον “θησαυροφύλακα του Σέτσιν” και τον “ενδιάμεσο μεταξύ του Πούτιν και του Σέτσιν”. Ένα στο οποίο φαίνονται να συμφωνούν όλοι- τόσο δημοσίως όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις- είναι πως ο Εροβίνκιν ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Σέτσιν».