ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/01/2017 03:55 EET | Updated 28/01/2017 09:30 EET

Το τελευταίο(;) άρθρο του Ψυχάρη: Ρίχνει ευθύνες στις τράπεζες για το κλείσιμο του ΔΟΛ

eurokinissi

Δυσάρεστα φαίνεται να είναι τα νέα στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη- μόνο ένα θαύμα μπορεί να σταματήσει την αναστολή λειτουργίας του Οργανισμού. Η τελευταία ευκαιρία για να συνεχίσει τη λειτουργία του, ήταν μια συμφωνία με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ο οποίος φέρεται να είχε κάνει πρόταση για εξαγορά του οργανισμού, την οποία όμως δεν δέχτηκαν οι τράπεζες οι οποίες φέρονται να οδηγούν την εταιρία σε καθεστώς ειδικής λειτουργίας.

Όπως σημειώνουν οι Τυπολογίες για να συνεχίσει ο ΔΟΛ τη λειτουργία του θα πρέπει να υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες εως να αναλάβει ο ειδικός εκκαθαριστής, κάτι το οποίο είναι μάλλον αδύνατον να συμβεί.

Στο ΔΟΛ εργάζονται περίπου 500 εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης στο άρθρο του στο (πιθανόν) τελευταίο ΒΗΜΑ που θα κυκλοφόρησει αύριο με τίτλο «Ποιος στραγγαλίζει τον τύπο» κατηγορεί τις τράπεζες:

"Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωµένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισµού και εθνικού συµφέροντος. Δεν αντιλαµβάνονται ότι µαζί µε «Το Βήµα» και «Τα Νέα» θα υποβαθµιστούν αξίες του αστικού µεταπολεµικού συστήµατος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισµού. Και µαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωµατική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ανδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφηµερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την καταθεση µιας τροπολογίας που θα µπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηµατοδοτικό πρόβληµα.

Στην πραγµατικότητα οι δύο εφηµερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του ’20, φιµώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού.Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του.

Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που µείνατε µαζί µας τόσα χρόνια"