ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/01/2017 13:11 EET | Updated 30/01/2017 13:11 EET

Στην εντατική με δηλητηρίαση από μαγκάλι ακόμη ένας μετανάστης από τον καταυλισμό της Μόριας

STR via Getty Images
A man prays in the Moria migrant camp on the Greek island of Lesbos on December 30, 2016.There are over 60,000 refugees and migrants trapped in Greece after EU and Balkan countries further north shut their borders nearly a year ago. / AFP / STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Ένας ακόμα άνδρας, 30 ετών, πακιστανικής καταγωγής, που μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό της Μόριας και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης, δείχνει την αιτία των τριών θανάτων μεταναστών της τελευταίας εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο μετανάστης αυτός, που διέμενε στην ίδια σκηνή με τον σημερινό νεκρό, νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου και έχει -σύμφωνα με ιατρικές πηγές- φανερά τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, που προήλθε από μαγκάλι που χρησιμοποιήθηκε στη σκηνή για να ζεσταθούν.

Αυτή πρέπει να είναι και η αιτία των άλλων δυο θανάτων, αφού η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση δεν έδειξε εμφανή αιτία θανάτου και ζητήθηκε ιστολογική και τοξικολογική παραπέρα διερεύνηση, ώστε να εξετασθεί κυρίως, η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Στο μεταξύ, ο θάνατος και τρίτου μετανάστη στη Μόρια σήμερα, δημιούργησε κλίμα έντονης αναταραχής. Ομάδες Αφρικανών, κυρίως, μεταναστών, συχνά πυκνά κλείνουν, διαμαρτυρόμενοι, την κεντρική πύλη του καταυλισμού, ενώ η μεταφορά, περίπου στις 2 το μεσημέρι, της σορού του νεκρού Πακιστανού με ασθενοφόρο, κινδύνευσε να προκαλέσει έκρηξη.

Διαβάστε ακόμη:

Μουζάλας: Άμεση διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τους θανάτους στην Μόρια

Δεκάδες μετανάστες συνέρευσαν γύρω από το ασθενοφόρο και αποχαιρέτησαν το νεκρό σύντροφό τους με συνθήματα και λυγμούς.

Ο σημερινός νεκρός άνδρας, ηλικίας 20 περίπου ετών, από το Πακιστάν, είναι ο τρίτος νεκρός στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Το περασμένο Σαββάτο βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 45χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη πέθανε άλλος ένας άνδρας, Αιγύπτιος, 22 χρονών.

Ας σημειωθεί, ότι στον καταυλισμό της Μόριας συνεχίζουν να μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, με θερμοκρασίες που κατά τη νύχτα πέφτουν κάτω του μηδενός, εκατοντάδες άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους.

Στο σύνολο τους αρνούνται να μετακινηθούν στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης που χρησιμοποιείται για τη στέγαση μεταναστών όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Κι αυτό για να είναι κοντά στην Υπηρεσία Ασύλου, όποτε εξετασθεί το αίτημά τους. Όπως έγινε γνωστό πάντως, στο πλοίο δεν μένουν περισσότεροι από 80, όλοι κι όλοι, Αφρικανοί.

Επίσης, στη Μόρια μένουν ακόμα στις σκηνές μετανάστες, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η μετακίνηση σε δωμάτια ξενοδοχείων που έχουν ενοικιασθεί στην περιοχή της Μυτιλήνης για στέγαση οικογενειών, ώστε στα κοντέϊνερ του καταυλισμού να μεταφερθούν άνδρες που μένουν μόνοι τους σε σκηνές.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box