ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/01/2017 17:47 EET | Updated 31/01/2017 18:08 EET

Μαξίμου για Bloomberg: Θέμα λίγων ημερών η υλοποίηση των συμφωνηθέντων

Yannis Behrakis / Reuters
A Greek national flag flutters atop the university building as dark clouds fill the sky in Athens, Greece, June 30, 2015. Greece's conservative opposition warned on Tuesday that Sunday's vote over international bailout terms would be a referendum over the country's future in Europe, and that wages and pensions would be threatened if people were to reject the package. REUTERS/Yannis Behrakis

Στην διαπραγματευτική επιλογή να μην «σαλαμοποιηθούν» τα μέτρα του προγράμματος (δηλαδή να μην εφαρμοστούν μέτρα πριν υπάρξει συμφωνία ότι κλείνει η αξιολόγηση) αποδίδει η κυβέρνηση το ότι στην επιστολή Τσακαλώτου υπάρχει αναφορά ότι έχει εφαρμοστεί το 1/3 των μέτρων που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά έχει κλείσει το 75% των συμφωνηθέντων και απομένουν μόνο τα μεγάλα θέματα, όπως εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά (για τα οποία ενεργειακά, και δη τη ΔΕΗ, έχει «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον η Γερμανία).

«Η αλήθεια είναι ότι το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. Το αν διαφωνεί το Bloomberg ως προς τα ποσοστά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα καθώς η υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων είναι "θέμα ολίγων ημερών"», επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή την αναπαραγωγή του δημοσιεύματος του Bloomberg «χωρίς», όπως σημειώνουν, «μια στοιχειώδη, σχετική, ερώτηση προς τους αρμοδίους αν πράγματι ισχύει ή, αν ισχύει, γιατί συμβαίνει αυτό».

Μετά τον θόρυβο και τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούν που βρίσκεται η διαπραγμάτευση λέγοντας ότι «τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα "μεγάλα αγκάθια" καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά. Πράγματι αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι καθώς, όπως κατ' επανάληψη, έχει τονίσει ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, "όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα". Και αυτό διότι "διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο"».

Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής στη Μάλτα επαναφέρει το θέμα της πολιτικής συμφωνίας κατά το μοντέλο με το οποίο έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση τον Μάιο. «Η συμφωνία σ' αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, που θα επιλύσει γρήγορα και τις εκκρεμότητες. Πριν δυο μέρες, άλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, είχε δηλώσει ότι "υπάρχουν οι οικονομικές αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια συμφωνία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης"», υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι «η "σαλαμοποίηση" των μέτρων μπορεί να ευνοεί κάποιους, σε καμία περίπτωση, όμως, τη χώρα και τους πολίτες της. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως "συγκοινωνούντα δοχεία". Και αυτό κάνει η κυβέρνηση».