ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 12:03 EET | Updated 01/02/2017 12:03 EET

Αφγανός φέρεται να ακρωτηρίασε τα αυτιά της συζύγου του. Πιέσεις για αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Fayaz Aziz / Reuters
Afghan women, clad in burqas, stand outside a shop at a market in Peshawar, Pakistan June 29, 2016. REUTERS/Fayaz Aziz

Μια ακόμα βίαιη επίθεση κατά γυναίκας από τον ίδιο της τον σύζυγο σημειώθηκε στο Αφγανιστάν. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της πόλης Μπαλχ, έχοντας χάσει και τα δύο αυτιά της.

Η 23χρονη Ζαρίνα, όπως ονομάζεται, είχε αναγκαστεί να παντρευτεί στην τρυφερή ηλικία των 13. Ο σύζυγός της την κακοποιούσε και της απαγόρευε να επισκέπτεται τους συγγενείς της. Δέκα χρόνια αργότερα η ίδια, μην μπορώντας άλλο να διαχειριστεί την παθολογική ζήλια του συζύγου της, εξέφρασε την επιθυμία της να χωρίσουν.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται την μαρτυρία του ίδιου του θύματος, ο σύζυγος της Ζαρίνα ήταν ενάντιος στις προθέσεις της και αποφάσισε να την εκδικηθεί με τον πιο βίαιο τρόπο. Μία ημέρα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διένεξη, της έδεσε τα χέρια και τα πόδια και της έκοψε τα αυτιά με ένα μαχαίρι.

Ο δράστης έχει καταφέρει να ξεφύγει και φέρεται να κρύβεται σε άλλη πόλη του Αφγανιστάν. Το περιστατικό έχει προκαλέσει οργή στην χώρα, ενώ μια μεγάλη μερίδα πολιτών ζητεί να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Τον Ιανουάριο του 2016, τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση της Ρέζα Γκουλ, μιας νεαρής Αφγανής που δέχτηκε επίθεση από τον σύζυγό της. Σε εκείνη την περίπτωση, η γυναίκα έχασε την μύτη της.

Τέτοιου είδους υποθέσεις δεν είναι σπάνιες στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είχε αρνηθεί να εφαρμόσει ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, παρόλο που αυτό εγκρίθηκε από την Βουλή. Ο διάδοχός του, Ασράφ Γκάνι, δεν έχει επίσης προβεί ακόμα σε κάποια ενέργεια.