ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 06:48 EET | Updated 01/02/2017 06:49 EET

Ο αστυνομικός που κατηγορεί τους γονείς της Μαντλίν πως «κάλυψαν» το θάνατό της, τους απειλεί με αγωγή

AFP via Getty Images
Lagos, PORTUGAL: (FILES)- A poster displaying the front page of the British newspaper The Sun shows 05 May 2007 a picture of three-year old British girl Madeleine McCann who went missing at the Ocean club apartment hotel in Praia de Luz , in Lagos. A Dutch newspaper said 13 June 2007 it had received an anonymous letter giving details of where to find the body of a missing British girl who vanished in Portugal six week ago. Madeleine, aged four, disappeared from the hotel room where she and her t

Η εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν, αν και έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια, συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς αφενός επειδή οι γονείς τους συνεχίζουν ακατάπαυστα τις έρευνες για τον εντοπισμό της ελπίζοντας πως είναι ζωντανή και αφετέρου επειδή κατά διαστήματα έρχονται στην επιφάνεια νέα, ενδιαφέροντα στοιχεία. Η μικρή, εξαφανίστηκε το 2007, σε ηλικία περίπου τριών ετών ενώ βρισκόταν με την οικογένειά της σε διακοπές στην Πράι ντα Λουζ της Πορτογαλίας. Σύμφωνα και με τις καταθέσεις των βρετανών γονιών της, η μικρή κοιμόταν με τους δίδυμους αδερφούς της σε διαμέρισμα της περιοχής ενώ οι γονείς το βράδυ της εξαφάνισης είχαν πάει για δείπνο με φίλους.

Η υπόθεση της μικρής αλλά και οι γονείς της Κέιτ και Τζέρι, απασχολούν τώρα ξανά τα ΜΜΕ καθώς έχασαν τη δικαστική μάχη κατά του πορτογάλου αστυνομικού Γκονζάλο Αμαραλ ο οποίος χειρίστηκε αρχικά την υπόθεση εξαφάνισης και στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο (The truth of the lie) στο οποίο κατηγόρησε τους γονείς πως συγκάλυψαν τον θάνατο της κόρης τους. Το ζευγάρι είχε μηνύσει τον τέως αρχηγό της τοπικής αστυνομίας αλλά τώρα, αφού και η έφεσή τους απορρίφθηκε, φαίνεται πως μπορεί να βρεθούν εναγόμενοι. Αυτό καθώς ο δικηγόρος το Αρμαραλ είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2015 πως ο πελάτης του διεκδικήσει αποζημίωση.

Ο αστυνομικός, όπως αναφέρει η Telegraph είχε αναλάβει αρχικά την υπόθεση της μικρής, τον Μάιο του 2007 αλλά απομακρύνθηκε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς μετά από σειρά λαθών που φαίνεται να έγιναν στον χειρισμό της.

Αργότερα έγραψε το επίμαχο βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει πως η Μαντλίν είχε πεθάνει στο διαμέρισμα όπου έμενε εκείνο το καλοκαίρι με την οικογένειά της στην Πορτογαλία και ο θάνατός της ήταν το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος. Οι δε γονείς της, σύμφωνα με τον αστυνομικό προσπάθησαν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση.

Η πρώτη δικαστική απόφαση τον υποχρέωνε να καταβάλει στην οικογένεια αποζημίωση για τη συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος τους, ύψους £ 400.000 αλλά σε δεύτερο βαθμό η δικαστική απόφαση ανατράπηκε. Το δε βιβλίο εκδόθηκε τρεις μέρες αφού οι γονείς της Μαντλίν βγήκαν από τη λίστα των υπόπτων των πορτογαλικών αρχών και ο αστυνομικός έχει κερδίσει από τις πωλήσεις περί τις £ 300.000.

Οι γονείς υποστηρίζουν πως οι αναφορές στο βιβλίο είναι ψευδείς και τους προκάλεσαν ψυχική οδύνη όπως και στα δίδυμα παιδιά τους.

Πριν από λίγους μήνες ήρθε στη δημοσιότητα ένα νέο «στοιχείο» που ίσως βοηθήσει τις έρευνες. Όπως φαίνεται οι γονείς της μικρής Μαντλίν είχαν σχέσεις και βρίσκονταν σε επικοινωνία τις επίμαχες ημέρες μετά την εξαφάνιση της μικρής με τον βρετανό βουλευτή, σερ Κλέμεντ Φρόιντ ο οποίος όπως τώρα κατηγορείται για υποθέσεις παιδεραστίας, σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών αλλά και για τον βιασμό μιας 18χρονης.

Ο δε Φρόιντ που πέθανε το 2009, διατηρούσε ένα εξοχικό στην Πράια ντα Λουζ της Πορτογαλίας από όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν Μακ Καν. Ο Φρόιντ, σύμφωνα και με την Telegraph, γνώρισε τους γονείς της Μαντλίν, Τζέρι και Κέιτ λίγο μετά την εξαφάνιση της κόρης τους, τους φιλοξένησε στο σπίτι του τουλάχιστον δύο φορές ενώ διατηρούσε επαφή μαζί τους για αρκετό καιρό – τόσο μέσω τηλεφώνου όσο και με μέσω mail.

Ως είναι αναμενόμενο, η αστυνομία τώρα εξετάζει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και ελπίζει και στην ανακάλυψη νέων που πιθανότατα θα βοηθήσουν στην έρευνα για την τύχη της μικρής, εάν τελικά σχετίζεται με την εξαφάνισή της ο εκλιπών βουλευτής.