ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 08:05 EET | Updated 01/02/2017 08:55 EET

Νέα δημοσκόπηση: Νικητής των προεδρικών στη Γαλλία ο Μακρόν

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT via Getty Images
(COMBO) This combination of pictures created on January 31, 2017 shows French presidential election candidate for the En-Marche movement Emmanuel Macron taking part in a debate following a report of the Abbe Pierre Foundation on poor quality housing conditions, on January 31, 2017 in La Defense, near Paris. / AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT (Photo credit should read CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP/Getty Images)

Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πιθανότερος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τις προβλέψεις δημοσκόπησης που δημοσιεύεται την ώρα που ο υποψήφιος της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν ελέγχεται σε υπόθεση σκανδάλου.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για την εφημερίδα Les Echos που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Ιανουαρίου δείχνει αύξηση της πρόθεσης ψήφου τόσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, όσο και για την υποψήφια του Εθνικού Κόμματος Μαρίν Λεπέν, με τον Φρανσουά Φιγιόν να μην φθάνει στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών.

Το Ινστιτούτο Elabe εξετάζει δύο σενάρια που αλλάζουν ανάλογα με τους υποψήφιους που συμμετέχουν.

Η πρόθεση ψήφου για τον Μακρόν στον πρώτο γύρο παραμένει αμετάβλητη ή ενισχύεται κατά μία ποσοστιά μονάδα στο 22%-23%, ανάλογα με το σενάριο. Το ποσοστό της Λεπέν στον πρώτο γύρο είναι ενισχυμένος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 26%-27%.

Το σκορ του Φιγιόν υποχωρεί κατά 5 ή 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 19%-20%. Με αυτήν την επίδοση, ο Φιγιόν αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Η έρευνα προβλέπει ότι ο Μακρόν θα επικρατήσει της Λεπέν στο δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου με 65%. Στην περίπτωση που ο Φιγιόν φθάσει στον δεύτερο γύρο, θα επικρατήσει της Λεπέν με 59%.

Η έρευνα είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Φιγιόν και την έναρξη δικαστικής έρευνα και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει επίπτωση στις επιδόσεις του Φιγιόν, τάση που εμφανίσθηκε και στην πρώτη έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.