ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/02/2017 05:44 EET | Updated 01/02/2017 13:37 EET

Μπλόκα, αποκλεισμοί δρόμων και συλλαλητήρια από τους αγρότες

sooc

Upd- Αποκλεισμούς δρόμων, συλλαλητήρια, αλλά και εναλλακτικές δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων για τις επόμενες μέρες.

Με τα τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη

Με 30 τρακτέρ θα μπουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη στις 14.00 αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Δερβενίου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης «κάναμε αίτημα στην τροχαία και αφού διαβουλεύτηκαν μας έδωσαν θετική απάντηση για την μετάβαση των 30 τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Η κινητοποίηση εντάσσεται στη διοργάνωση συλλαλητηρίου, αύριο, Πέμπτη στις 12.00, με αφορμή τα εγκαίνια (19.00) της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας Ζootechnia, που ανοίγει τις πύλες της αύριο και θα διαρκέσει έως τις 5/2.

Κινητοποιήσεις αγροτών σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Με εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων απαντούν οι αγρότες σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με αποκλεισμούς εθνικών οδών και συγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων δίπλα από οδικές αρτηρίες.

Στην Ηλεία, οι αγρότες έχουν κλείσει την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Στην Αχαΐα, αγρότες έχουν αρχίσει να σταθμεύουν αγροτικά μηχανήματα δίπλα από την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γραμματέας του αγροτικού συλλόγου δυτικής Αχαΐας Δημήτρης Φλίγγος, συγκέντρωση μηχανημάτων θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή, χωρίς όμως να γίνει αποκλεισμός της εθνικής οδού. Ωστόσο, την Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, όπου θα αποφασισθεί αν θα κλιμακωθούν ή όχι οι κινητοποιήσεις. Στην Αιγιάλεια, αγρότες αποκλείουν κάθε απόγευμα για περίπου τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ δίπλα από την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, αλλά δεν έχουν πάρει απόφαση για αποκλεισμό του δρόμου. Επίσης, στην περιοχή της Βόνιτσας αγρότες προχωρούν κάθε μεσημέρι σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Βόνιτσας - Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου της «Βρυσούλας».

Λάρισα: Με συνοδεία τρακτέρ το «καραβάνι υγείας»

Με συνοδεία τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, πέρασε από την Λάρισα το «Καραβάνι Υγείας» που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν πορεία 9 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Οι διαδηλωτές πέρασαν από το Γενικό νοσοκομείο με τα πανό τους, φωνάζοντας συνθήματα, για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Κατά την διάρκεια της πορείας, γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, έκαναν στάση στη γέφυρα του Πηνειού ποταμού, απ’ όπου πέταξαν στο νερό δύο πανό, στα οποία υπήρχαν οι φωτογραφίες των υπουργών Υγείας, Α. Ξανθού και Π. Πολάκη.

Ιωάννινα

Σε συμβολική κατάληψη της Εφορίας προχώρησαν πριν από λίγο, κτηνοτρόφοι και αγρότες από όλη την Ήπειρο, οι οποίοι νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στη κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να διαδηλώσουμε, μαζί με όλους τους συναδέλφους από την Ήπειρο, τον αγώνα μας για επιβίωση. Ο αγροτικός κόσμος, δεν θα αντέξει», δήλωσε ο Μπάμπης Μπεσλής, μέλος του συντονιστικού από το μπλόκο Κομποτίου 'Αρτας.

Να σημειωθεί πως, μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί στους κόμβους Κομποτίου και Αγίου Δημητρίου στη Ιόνια Οδό από αγρότες της 'Αρτας, καθώς και στον Λούρο της Πρέβεζας.

Κεντρική Μακεδονία

Να σκληρύνουν τη στάση τους, στα σημεία όπου έχουν στήσει τα μπλόκα, επιχειρούν όλο και πιο έντονα αγρότες και κτηνοτρόφοι της κεντρικής Μακεδονίας, προγραμματίζοντας, ωστόσο, και άλλες δράσεις για τις επόμενες ημέρες, τις οποίες, όμως, κρατούν... επτασφράγιστο μυστικό.

Στον επ΄ αόριστον αποκλεισμό, και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), προχώρησαν από τις 30/1 το απόγευμα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το σημείο ενισχύθηκε με συναδέλφους τους από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και σήμερα αναμένονται και νέες δυνάμεις. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, μέσω των οποίων είναι εφικτή και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Την Τρίτη, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο επιχείρησαν δύο φορές να μεταβούν στο «Μακεδονία», προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας και χωρίς να κλείνουν τον δρόμο να κατευθυνθούν στον επιβατικό σταθμό για μια συμβολική κινητοποίηση, αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων στο σημείο είναι έντονη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Αθηναϊκό Πρακτορείο, σήμερα θα γίνουν νέες προσπάθειες.

Παρατεταγμένοι στα διόδια των Μαλγάρων είναι οι αγρότες που εγκαταστάθηκαν στο σημείο στις 28/1 και πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό μιάμισης ώρας. Όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, προγραμματίζεται η μετάβαση -με τρακτέρ- στην 10η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «Zootechnia», το προσεχές Σάββατο και με άλλες δυνάμεις από τις γύρω περιοχές.

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο ύψος του Δερβενίου, παρέταξαν τα τρακτέρ τους αγρότες από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρια, Άσσηρο και Λαγκαδά, σύμφωνα με ενημέρωση -στο Αθηναϊκό Πρακτορείο- του προέδρου του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρου Χατζητομάρη. Σήμερα, το σημείο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, ενώ σε γενική συνέλευση, που έχει προγραμματισθεί για το μεσημέρι, θα καθοριστεί το πλάνο της περαιτέρω δράσης τους.

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι σήμερα, Τετάρτη, έκλεισε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών στο ύψος του Λευκώνα από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου από τις 25 Ιανουαρίου.

Σε γενική τους συνέλευση, οι αγρότες των μπλόκων αποφάσισαν, αύριο, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη της 10ης διεθνούς έκθεσης κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας Zootechnia.

Συμβολική κίνηση...ετοιμάζουν οι αγρότες Κατερίνης

Στο γενικό νοσοκομείο Κατερίνης, κινούμενοι με δύο-τρία τρακτέρ, μετέβησαν μετά τις 14.00 αγρότες της περιοχής, που έχουν στήσει από το απόγευμα του Σαββάτου το μπλόκο τους στην αερογέφυρα.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς μίας ώρας και στα δύο ρεύματα, κίνηση που αναμένεται να επαναλάβουν και σήμερα.

Ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένων έχουν δηλώσει. Το μόνο που οργανώνουν είναι συλλαλητήριο στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia» αύριο, Πέμπτη, οπότε ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν στο εξής. Πάντως, όπως κάνουν σαφές ότι «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».