ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/02/2017 15:59 EET | Updated 01/02/2017 15:59 EET

Κουτσούμπας για εξεταστική: Άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο πακέτο μέτρων

Nikos Libertas / SOOC

Τον στόχο εκ μέρους της κυβέρνησης να «αμπαλάρει» το επόμενο πακέτο μέτρων, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ότι υπηρετεί η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας «παραμύθια» ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει, «γιατί στο τέλος δήθεν, θα δουν προκοπή οι εργαζόμενοι».Πίσω από τους «εκβιασμούς» με την εκλογολογία, τον «μπαμπούλα» της πολιτικής αστάθειας, και το σενάριο των «ευρύτερων συναινέσεων με τα άλλα αστικά κόμματα», κρύβεται ένα «ολοκληρωμένο αντιλαϊκό σχέδιο που υλοποιείται βήμα το βήμα για λογαριασμό του κεφαλαίου» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Γιατί - όπως είπε - έχουν συνηθίσει να λένε ότι στόχος είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα», που σημαίνει «να θεωρήσει ο λαός μας, όλα όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης ως περασμένα-ξεχασμένα και φυσικά να παραιτηθεί από οποιαδήποτε απαίτηση να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του και να συμβιβαστεί με την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

«Για σας, "επιστροφή στην κανονικότητα" είναι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ που ψηφίσατε και συνιστούν πολεμική προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία. Για σας τείνει να γίνει «κανονικότητα» το να μάθει να ζει ο λαός μας με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα και να βλέπει τους Τούρκους στρατηγούς να κάνουν δήθεν «εκδρομούλες» στα Ίμια» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως προσέθεσε, το ΚΚΕ έχει καταγγείλει την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων, από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη με την παρουσία των επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την προηγούμενη Κυριακή και απέδωσε την ευθύνη στην κυβέρνηση, γιατί «προσπαθεί να περάσει στο λαό, κλίμα εφησυχασμού». Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαμορφώνουν οι τουρκικές επιδιώξεις για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την όξυνση των ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε δε, «επικίνδυνες» τις θέσεις όλων όσων παρουσιάζουν ως εγγυητές, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ή μιλούν για «Ευρωπαϊκά» ή και «ΝΑΤΟικά» σύνορα στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, για το άλυτο, εδώ και 42 χρόνια, πρόβλημα εισβολής-κατοχής στην Κύπρο, «στηρίζετε ως λύση τη ντε φάκτο διχοτόμηση, μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν».

Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, συνόψισε τα συμπεράσματά της στην έκφραση «άνθρακες ο θησαυρός»: «Ούτε τώρα φυσικά, έλαμψε όλη η αλήθεια, ούτε τώρα έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αντίθετα, η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή παραμένουν, δεν αντιμετωπίστηκαν» είπε. Σημειώνοντας πως η κυβέρνηση με τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής προσπάθησε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα», αιτιολόγησε πως αξιοποιεί την Εξεταστική για να τραβήξει την προσοχή του λαού από τα πολύ σκληρά μέτρα που παζαρεύει και σκέφτεται να υλοποιήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου, με τη συνδρομή και των άλλων κομμάτων.

Τόνισε ότι με την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των MME, εκτός των άλλων, «επιχειρήσατε να συσκοτίσετε και το ρόλο των τραπεζών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν με πακτωλό δισεκατομμυρίων, που φορτώθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Επιχειρείτε να συσκοτίσετε το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα τα υπολόγισε στα 100 δισεκατομμύρια. Κι απ' αυτά, υπολογίζεται ότι τα 60 δισ. είναι «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Τα 12 δισ. τα οφείλουν 800 μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα υπόλοιπα 30 δισ. άλλες έξι χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλαδή, 40 δισεκατομμύρια οφείλονται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Και είναι «κόκκινα» δάνεια αυτά» εξειδίκευσε.

Ο κ. Κουτσούμπας διερωτήθηκε «γιατί δεν έγιναν αντικείμενο εξέτασης και αυτά τα 40 δισ., τα οποία δόθηκαν σε αυτούς τους μεγάλους ομίλους, γιατί δεν ελέγχθηκαν, αν τηρήθηκε η νομιμότητα, αν τηρήθηκαν και οι τραπεζικές διαδικασίες για την παραχώρηση των συγκεκριμένων δανείων; Επίσης, γιατί απλά και μόνο, στο όνομα των εντυπώσεων, περιορίζεται το ζήτημα της εξέτασης στη χρηματοδότηση των κομμάτων και στη χρηματοδότηση των MME;».

«Το σύστημα διαμορφώνει σχέσεις διαπλοκής και διασύνδεσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, όπου την πραγματική εξουσία την έχει το μεγάλο κεφάλαιο, και σχέσεις αναπτύσσονται και παζάρια γίνονται ανάμεσα στις εκάστοτε κυβερνήσεις και στα κόμματα που φιλοδοξούν να πάρουν μέρος στη διαχείριση του συστήματος. Όπως και τα διάφορα κέντρα, ιδιωτικά, επιχειρηματικά συμφέροντα, ιδιαίτερα εκείνα που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της λεγόμενης «κοινής γνώμης», δηλαδή της λαϊκής συνείδησης, μιας και μιλάμε για τα δάνεια των MME» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Και βεβαίως οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν της ευνοϊκής μεταχείρισης, είπε ο κ. Κουτσούμπας. Εξάλλου, τόνισε ότι οι μεγάλοι χαμένοι πάλι θα είναι οι εργαζόμενοι στα MME και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση.

«Και μην μας πείτε πάλι ως επιχείρημα για τον έλεγχο στον ΔΟΛ. Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται τόσο με την πορεία της ίδια της κρίσης και τον αντίκτυπό της στα μμε όσο και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ευνοήσει την αναδιανομή της πίτας στο χώρο των MME, προωθώντας τις δικές της συμμαχίες, όπως κάνει κάθε αστική κυβέρνηση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην δανειοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν συγκρίνεται, με άλλα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, που αναγκάστηκε προς στιγμήν να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό, βάζοντας όμως ισχυρές εγγυήσεις και τα οποία εξυπηρετούνται κανονικότατα. Κατέληξε δε, λέγοντας πως η περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των MME, αποτελεί υπόθεση των αρμόδιων αρχών.