ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/02/2017 09:54 EET | Updated 01/02/2017 11:31 EET

Αυτό το αιμοβόρικο σκουλήκι που κρύβεται στην άμμο είναι βγαλμένο από τους εφιάλτες μας

Jonathan Bird via Getty Images

Τα σκουλήκια του εδάφους, αν και μας προκαλούν αποστροφή, εάν δεν είναι παρασιτικά, θεωρούνται άκακα και σπανίως απειλούν τον άνθρωπο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που τα καταναλώνουν, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, στον βυθό, εκεί που τα πλάσματα τείνουν να είναι μεγαλύτερα από ότι στην επιφάνεια, τα σκουλήκια είναι περισσότερο απειλητικά.

Το eunice aphroditois είναι ένα θαλάσσιο είδος δακτυλιωτού σκώληκα που κρύβεται στον βυθό της θάλασσας. Έχει μέγεθος 10 εκατοστών, αν και υπάρχουν αναφορές για σκουλήκια που φτάνουν μέχρι και τα τρία μέτρα! Χρησιμοποιώντας την άμμο για καμουφλάζ και αφήνοντας εκτεθειμένες μόνο τις κεραίες του, το eunice aphroditois περιμένει υπομονετικά κάποιο ψάρι ή μαλάκιο να πλησιάσει.

Όταν οι κεραίες του μεταφέρουν το κατάλληλο σήμα, το σκουλήκι ξεπηδά με μεγάλη ταχύτητα και ορμή από την άμμο, παγιδεύοντας το θήραμά του στις μεγάλες δαγκάνες του. Ορισμένες φορές, το γράπωμά του είναι τόσο δυνατό, που το θήραμα κόβεται στα δύο.

Βέβαια, οι απόπειρές του δεν είναι πάντοτε επιτυχημένες. Εξάλλου το ίδιο έχει την τάση να επιτίθεται σε πλάσματα που το ξεπερνούν κατά πολύ σε μέγεθος. Το National Geographic δημοσίευσε βίντεο που δείχνει το σκουλήκι να επιτίθεται -ανεπιτυχώς- σε ένα χταπόδι. Αν και κατάφερε να τραβήξει το θήραμα βαθιά μέσα στην άμμο, το μαλάκιο κατάφερε να αποδράσει από τις κοφτερές δαγκάνες την τελευταία στιγμή.