ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 10:15 EET | Updated 01/02/2017 10:15 EET

Αρχές Μαρτίου η νέα διάσκεψη για το Κυπριακό

Anadolu Agency via Getty Images
GENEVA, SWITZERLAND - JANUARY 12: Secretary General of the United Nations (UN) Antonio Guterres (C), Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (L) and Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades (R) are seen during the fourth day of Cyprus talks at United Nations Office in Geneva, Switzerland on January 12, 2017. (Photo by Presidency of Turkish Cypriot / Artun Korudag/Anadolu Agency/Getty Images)

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στην συνάντηση τους κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη «να προετοιμάσουν νωρίς τον Μάρτιο», σε συνεργασία με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες έκαναν απολογισμό μετά τη διάσκεψη της Γενεύης και για τη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μον Πελερέ.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντώνται μια φορά την εβδομάδα όλο τον Φεβρουάριο και οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις τακτικές συναντήσεις τρεις φορές τη βδομάδα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενδέχεται αύριο, Τετάρτη, να συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Για τη σημερινή συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να κάνει δηλώσεις και παρέπεμψε στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. «Όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα στον διάλογο, συνεπώς οποιεσδήποτε δηλώσεις δεν συμβάλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες επιδιώκουν», σημείωσε.

Αναφορικά με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι «είναι αρνητικός παράγοντας», αλλά, είπε, ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα.