ΔΙΕΘΝΕΣ
02/02/2017 11:51 EET | Updated 02/02/2017 12:06 EET

Στη δημοσιότητα η Λευκή Βίβλος του Brexit

A journalist poses with a copy of the Brexit Article 50  bill, introduced by the government to seek parliamentary approval to start the process of leaving the European Union, in front of the Houses of Parliament in London, Britain, January 26, 2017. REUTERS/Toby Melville
Toby Melville / Reuters
A journalist poses with a copy of the Brexit Article 50 bill, introduced by the government to seek parliamentary approval to start the process of leaving the European Union, in front of the Houses of Parliament in London, Britain, January 26, 2017. REUTERS/Toby Melville

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα έγγραφο πολιτικής, την αποκαλούμενη «Λευκή Βίβλο», στην οποία παρουσιάζει τα σχέδιά της για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έγγραφο, που αποτελείται από 77 σελίδες, επαναλαμβάνει τις 12 προτεραιότητες που όρισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε ομιλία της τον περασμένο μήνα, μεταξύ των οποίων ότι η Βρετανία θα επιδιώξει μια περιεκτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, αλλά όχι ένα απεριόριστο μεταβατικό καθεστώς.

Προστίθεται ότι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται προκειμένου να εισαχθούν οποιεσδήποτε νέες διευθετήσεις σε θέματα όπως οι έλεγχοι στη μετανάστευση και το τελωνειακό σύστημα μετά την έξοδο από την ΕΕ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει τη βούληση της Βρετανίας να εγκαταλείψει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την επιθυμία των Βρετανών ψηφοφόρων που την εξέφρασαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, αλλά και την ενιαία αγορά και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η προτεραιότητα είναι να «ανακτήσουμε τον έλεγχο» της μετανάστευσης, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην ΕΕ, διατηρώντας ωστόσο "την καλύτερη δυνατή πρόσβαση" στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Η λευκή βίβλος επιβεβαιώνει «πως η πολιτική και οικονομική επιτυχία μας είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, παρουσιάζοντας το έγγραφο στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση αρνείτο επί μακρόν να δημοσιεύσει τον οδικό της χάρτη, με την Τερέζα Μέι να υποστηρίζει ότι ήταν αρκετά σαφής στην ομιλία της όταν προασπίστηκε μια «καθαρή και ξάστερη» ρήξη με την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός υποχώρησε τελικά στην πίεση των βουλευτών που ζητούσαν να δημοσιοποιηθεί ένα τέτοιο έγγραφο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι πρέπει να έχουν λόγο στην εκκίνηση της διαδικασίας διαζυγίου με την Ένωση.

Έπειτα από 17 ώρες έντονων συζητήσεων, οι βουλευτές έδωσαν χθες βράδυ το πράσινο φως, με 498 ψήφους υπέρ έναντι 114 κατά, για τη συνέχιση της εξέτασης του σχεδίου νόμου που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η εξέταση του σχεδίου νόμου συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα με τρεις ημέρες συζητήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, που θα καταλήξουν με τη διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας.

Μετά τη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο νόμου θα περάσει στη Βουλή των Λόρδων, με την έγκρισή του να αναμένεται στις 7 Μαρτίου, προτού σταλεί στη βασίλισσα για τελική έγκριση.

Η Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ πριν από τα τέλη Μαρτίου και σχεδιάζει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της.

Sponsored Post