ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/02/2017 09:50 EET | Updated 03/02/2017 09:50 EET

UNICEF: Αριθμός-ρεκόρ θανάτων προσφύγων στην Μεσόγειο από τον Νοέμβριο

Handout . / Reuters
Migrants are seen during rescue operation in the Mediterranea Sea October 20, 2016. Yara Nardi/Italian Red Cross press office/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών σημειώθηκε αριθμός-ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 190 παιδιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UNICEF. Για το λόγο τούτο, καλεί τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευκαιρία της συνάντησής τους σήμερα στη Μάλτα, να αναλάβουν επείγουσα δράση.

Τουλάχιστον 1.354 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν κατά την περίοδο από το Νοέμβριο 2016 έως το τέλος του Ιανουαρίου 2017 -με την πλειονότητα των θανάτων να συμβαίνουν στην επικίνδυνη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, όπου 1.191 άνθρωποι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτός είναι σχεδόν 13 φορές ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν για τη διαδρομή αυτή κατά την ίδια περίοδο του 2015-2016. Με τις χειμερινές καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν ακόμα ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αυτή η διαδρομή, αλλά και άλλες ακόμη από την Αίγυπτο και αλλού, θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η UNICEF κάνει έκκληση προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να δεσμευτούν για τις ακόλουθες δράσεις για την προστασία των «ξεριζωμένων» παιδιών:

- Αποτροπή της εκμετάλλευσης και εμπορίας των παιδιών.

- Πλήρης συμμόρφωση με την αρχή της «μη επαναπροώθησης», καθώς η επιστροφή των παιδιών στην επικίνδυνη διαδρομή, ή η επιστροφή τους με βάρκες στη Λιβύη χωρίς ένα πραγματικό σχέδιο για την προστασία τους, θα προσθέσει μόνο την επιπλέον ταλαιπωρία τους.

- Δέσμευση πόρων για την ενίσχυση των προγραμμάτων προστασίας των παιδιών στη Λιβύη.

- Επένδυση σε κέντρα υποδοχής και περίθαλψης στη Λιβύη. Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας και δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν για την κράτηση των παιδιών, με βάση τη μεταναστευτική τους κατάσταση.

- Επένδυση σε αξιόπιστα προγράμματα επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, έτσι ώστε οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες να μη χρειαστεί να στραφούν σε λαθρεμπόρους και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.

Η UNICEF εργάζεται κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Λιβύης, παρέχοντας στα παιδιά και τις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών υπηρεσίες παιδικής προστασίας, νερό και αποχέτευση, εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και υγιεινής.

Τονίζεται επίσης ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η UNICEF και η συνεργάτης της Intersos συμμετείχαν στη διάσωση 754 ανθρώπων από τα νερά της Κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων 148 ασυνόδευτα παιδιά. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, η ιταλική ακτοφυλακή έχει διασώσει 285 παιδιά με την υποστήριξη των UNICEF και Intersos.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)