ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/02/2017 09:40 EET | Updated 05/02/2017 09:40 EET

Αναστασιάδης: Η Σύνοδος υπουργών δεν είναι η τελική φάση της Διάσκεψης για το Κυπριακό

Anadolu Agency via Getty Images
VALLETTA, MALTA - FEBRUARY 3: Greek-Cypriot leader Nicos Anastasiades is seen during an informal European Union summit with the attendance of European Union delegates and heads of states on February 3, 2017 at Grandmaster's Palace in Valletta, Malta. European Union leaders will discuss illegal immigration into Europe. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απέρριψε τις επικρίσεις ότι μπορεί να είναι πρόωρη μια νέα σύνοδος για το Κυπριακό και προς επίρρωσιν δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθεια για να εξαλειφθεί κάθε πρόσχημα από οποιαδήποτε πλευρά, ώστε να φανούν οι πραγματικές προθέσεις. «Δεν αποτελεί μια σύνοδος σε επίπεδο υπουργών (των εγγυητριών δυνάμεων) την τελική φάση, αλλά τη συντήρηση αυτού που έχει ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη», επισήμανε.

Εξήγησε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί «ζωντανός ο διάλογος» και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις, όταν, όπως σημείωσε, «ξεπεραστεί και το πρόβλημα που προσχηματικά προβάλλεται αυτήν τη στιγμή για το δημοψήφισμα στην Τουρκία».

Σε ερώτηση, ποιες ήταν οι αντιδράσεις, που έλαβε από την επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «όπως αναφέρεται και στην επιστολή, δεν είναι θέμα που αφορά μια χώρα, αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ και θεωρώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εκ μέρους των υπολοίπων ή να δημιουργεί προηγούμενα, τα οποία πιθανότατα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ».

«Αυτό που έχω εισπράξει», πρόσθεσε, «είναι η απόλυτη κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων και βεβαίως των θεσμών».

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων για τις μέχρι τώρα εξελίξεις.