ΔΙΕΘΝΕΣ
07/02/2017 09:04 EET | Updated 07/02/2017 09:04 EET

Για το σκάνδαλο «Bygmalion» θα δικαστεί ο Σαρκοζί

POOL New / Reuters
Nicolas Sarkozy, former French president and candidate for the French conservative presidential primary, reacts after the results in the first round of the French center-right presidential primary election at his headquarters in Paris, France, November 20, 2016. REUTERS/Ian Langsdon/Pool TPX IMAGES OF THE DAY

Από δίκη θα περάσει ο Νικολά Σαρκοζί, με εντολή Γάλλου δικαστή. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται ότι προσπάθησε το 2012 να αποκρύψει από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εκλογικές δαπάνες ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση έγινε γνωστή ως «Affaire Bygmalion» (σκάνδαλο Bygmalion). Ο τότε Γάλλος πρόεδρος κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με την εταιρεία δημοσίων σχέσεων «Bygmalion» για την απόκρυψη του πραγματικού κόστους της προεκλογικές του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τις οποίες έχασε από τον Φρανσουά Ολάντ.

Στην Γαλλία υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τα χρήματα που ξοδεύονται στις προεκλογικές εκστρατείες και ο Σαρκοζί φέρεται να κατάφερε να το ξεπεράσει κατά πολύ. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και ρίχνει όλο το βάρος της ευθύνης στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων.