ΔΙΕΘΝΕΣ
07/02/2017 04:04 EET | Updated 07/02/2017 04:04 EET

«Εναλλακτική» Ρωσία: Ρώσος εκατομμυριούχος σχεδιάζει νέα «Αυτοκρατορία των Ρομανόφ» σε νησιά του Ειρηνικού

Jonas Gratzer via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Ένας Ρώσος εκατομμυριούχος είναι σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών με την κυβέρνηση του Κιριμπάτι για την ενοικίαση τριών ακατοίκητων νησιών, όπου σκοπεύει να δημιουργήσει μια «εναλλακτική» Ρωσία, με επανίδρυση της μοναρχίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ο Άντον Μπάκοφ και η σύζυγός του, Μαρία, σκοπεύουν να «αναστήσουν» την αυτοκρατορία των Ρομανόφ σε τρία απομακρυσμένα νησιά στο Κιριμπάτι, στον νότιο Ειρηνικό, και να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του φτωχού νησιωτικού κράτους.

Υπενθυμίζεται πως η ρωσική μοναρχία ανετράπη από τους μπολσεβίκους το 1917 και ο Μπάκοφ, επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής, έχει αφοσιωθεί στην παλινόρθωσή της- και ανά τα χρόνια εξέτασε σειρά επιλογών, όπως τοποθεσίες στο Μαυροβούνιο και τα Νησιά Κουκ.

Ο Μπάκοφ τώρα ζητά να ενοικιάσει τα νησιά Μάλντεν, Στάρμπακ και Μιλένιουμ για να τα χρησιμοποιήσει ως βάση για την «εναλλακτική Ρωσία» του, καθώς και για την κατασκευή υποδομών για τουρίστες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο και την κυβέρνηση του Κιριμπάτι, τα τρία νησιά είναι εντελώς ακατοίκητα, δεν έχουν αναπτυχθεί καθόλου και η προσφορά του Μπάκοφ είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει προταθεί ποτέ στο νησιωτικό έθνος.

«Το Κιριμπάτι μας προσέλκυσε λόγω του θαυμάσιου κλίματός του, των μεγάλων και ακατοίκητων νησιών του και του μικρού πληθυσμού, που προφανώς θα επωφεληθεί από την οικονομική συνδρομή» δήλωσε ο Μπάκοφ σε email.

Ο γιος του, Μιχαήλ, προσέγγισε αρχικά την κυβέρνηση του Κιριμπάτι στα τέλη του 2015, παρουσιάζοντας το επενδυτικό σχέδιο του πατέρα του. Μετά από συνάντηση με τον Μπάκοφ νωρίτερα μέσα στο έτος, ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, Τανέτι Μαμάου, επιθεώρησε ο ίδιος τα νησιά με υπουργούς. Το ταξίδι ήταν να διαρκέσει μέχρι και έναν μήνα, και απόφαση πρόκειται να ληφθεί κατά τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Στα σχέδια του Μπάκοφ περιλαμβάνεται η κατασκευή αεροδρομίων, λιμανιών, σταθμών ηλιακής ενέργειας, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, νοσοκομείων, σχολείων και οικισμών για τους εργαζομένους, όπως λέει ο ίδιος. Επίσης, όπως υποστηρίζει, σκοπός είναι η ανάπτυξη «τροπικής γεωργίας» και ένα Ρωσικό Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο.

Η ανάπτυξη των νησιών θα διαρκέσει 10-15 έτη, εκτιμά ο ίδιος, ενώ στο πρώτο στάδιο θα δοθούν άμεσα 120 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση του Κιριμπάτι, και θα ακολουθήσουν 230 εκατ. για το πρώτο στάδιο κατασκευής υποδομών στο Μάλντεν, συν επιπλέον φόρους και δασμούς για την κυβέρνηση του Κιριμπάτι.

Σημειώνεται πως, αν και σκοπεύει να επανιδρύσει τη ρωσική μοναρχία, ο Μπάκοφ δεν φαίνεται να τρέφει πολλές ελπίδες για μόνιμη μετανάστευση Ρώσων στο Κιριμπάτι, καθώς η απόσταση πολύ μεγάλη.

Αξίζει να αναφερθεί πως μεγάλες εκτάσεις του Κιριμπάτι απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ωστόσο το Μάλντεν θεωρείται ασφαλές, καθώς βρίσκεται πιο ψηλά από τον βασικό όγκο του Κιριμπάτι.