ΔΙΕΘΝΕΣ
07/02/2017 12:54 EET | Updated 07/02/2017 12:54 EET

Η Λιθουανία καλωσόρισε Γερμανούς στρατιώτες που έφθασαν εκεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

PETRAS MALUKAS via Getty Images
Commander of the NATO battalion battlegroup and the German contingent in Lithuania Lieutenant Colonel Christoph Huber salutes during a welcoming ceremony in Rukla, Lithuania, on February 7 , 2017.Lithuania welcomed several hundred German troops who will lead a multinational NATO battalion, one of four the alliance is deploying on a rotational basis this year to deter Russia by beefing up its eastern flank. / AFP / Petras Malukas (Photo credit should read PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)

Η Λιθουανία χαιρέτισε επίσημα σήμερα εκατοντάδες Γερμανούς στρατιώτες που έφθασαν στη χώρα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς του απέναντι στη Ρωσία.

«Η Λιθουανία δεν είχε ποτέ υποδεχθεί συμμαχικές δυνάμεις τέτοιας σημασίας», υπογράμμισε η πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε στη Ρούκλα, μια στρατιωτική βάση σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο από το Βίλνιους.

«Είναι ένα σαφές και σημαντικό μήνυμα για όλους: το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και ισχυρό», πρόσθεσε στη διάρκεια μιας επίσημης τελετής, παρουσία της γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο να αλλάξουν τη θέση του Βερολίνου στο θέμα αυτό, η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως «όλα τα μέρη συμμερίζονται την ίδια στέρεη δέσμευση» όσον αφορά τους συμμάχους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη Λιθουανία», είπε ενώπιον των δημοσιογράφων. «Για εμάς τους Γερμανούς, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Συνδεόμαστε εδώ και πολύ καιρό με μια δύσκολη ιστορία. Είναι λοιπόν ακόμη πιο ωραίο που υπερασπιζόμαστε μαζί τη δημοκρατία και τη φιλία».

Οι Γερμανοί στρατιώτες αναμένεται να πλαισιώσουν και να αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων ενός πολυεθνικού τάγματος του ΝΑΤΟ που αποτελείται από περίπου 1.200 άτομα. Βέλγοι και Ολλανδοί βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ στρατιώτες από το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και την Κροατία αναμένεται να ενταχθούν στις τάξεις του το 2017 και 2018.

Άλλα τρία παρόμοια τάγματα αναμένεται να αναπτυχθούν στην Πολωνία, τη Λετονία και την Εσθονία. Η παρουσία τους ζητήθηκε από τις χώρες αυτές μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Η Ρωσία διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε εδαφική φιλοδοξία και κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι θέλει να την περικυκλώσει.

Η ανάπτυξη αυτή, είπε η Γκριμπαουσκάιτε, «ενισχύει σημαντικά την αποτροπή απέναντι σε ένα αναπτυσσόμενο στρατιωτικό σύστημα γύρω από τα σύνορά μας», κάνοντας λόγο στη συνέχεια για την «επιθετική στρατιωτικοποίηση» του γειτονικού ρωσικού θυλάκου του Καλίνινγκραντ.

Αναλυτής του λιθουανικού ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, ο Κεστούτις Γκρίρνιους, δήλωσε πως «τοποθετώντας τους στρατιώτες τους στη γραμμή του πυρός, οι χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσής τους να προασπίσουν την ασφάλεια της Λιθουανίας».

Ο ρόλος της Γερμανίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αναχαίτισε τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της και περιόρισε την επιθυμία της να στείλει στρατιώτες προς ανατολάς. Όμως στη Λιθουανία η παρουσία γερμανικών στρατευμάτων είναι λιγότερο αμφιλεγόμενη από άλλοτε, καθώς είναι η Ρωσία που θεωρείται η κυριότερη απειλή μετά την παγκόσμια σύρραξη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Photo gallery Lithuania See Gallery