ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/02/2017 05:16 EET | Updated 07/02/2017 05:17 EET

«Χρυσά» χέλια αξίας 12.500 ευρώ το κιλό! – Βρέθηκαν δεξαμενές στο Κορωπί με 1.250 κιλά

Cathal McNaughton / Reuters
Eel fisherman Shane O'Neill displays some of his catch after a morning's fishing on Lough Neagh in Northern Ireland, August 29, 2013. From the traditional stands of London's working class East End to haute cuisine in Japan, the eel has a long and rich history on global dinner plates. But it is becoming an increasingly rare delicacy as numbers are plummeting and fishing being cut under European regulations to help reverse declines and make numbers sustainable. Fishermen on the United Kingdom's largest lake, the shallow grey-green and nutrient rich Lough Neagh in Northern Ireland, believe their traditional industry and way of life may be coming to an end. Picture taken on August 29, 2013. To match story IRISH-EELS/ REUTERS/Cathal McNaughton (NORTHERN IRELAND - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT BUSINESS)

Σε αστρονομικές τιμές πουλούσαν μέλη κυκλώματος το προστατευόμενο είδος χελιών Anguilla Anguilla.

Καθηγητής ιχθυολογίας και συνεργοί του κατάφερναν να το διαθέσουν –μετά από επεξεργασία- στην αγορά της Κίνας προς 12.500 ευρώ το κιλό. Συγκεκριμένα εισήγαγαν γόνο χελιών Anguilla Anguilla από την Ισπανία και τα έβαζαν σε δεξαμενές στο Κορωπί, όπου αναλάμβαναν την πάχυνσή τους για να πολλαπλασιάσουν το κέρδος. Στη συνέχεια, έπαιρναν το γόνο και τον πουλούσαν έναντι 12.500 ευρώ, καθώς στην Κίνα αποτελεί… γκουρμέ γεύση που χρυσοπληρώνεται από πλούσιους Κινέζους.

Σε μεγάλες δεξαμενές στο Κορωπί εντοπίστηκαν 1.250 κιλά γόνου, η αξία των οποίων, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, φθάνει περίπου τα 15.000.000 ευρώ. Οι αποστολές των χελιών γίνονταν αεροπορικώς σε ειδικές συσκευασίες, όπου τα χέλια μπορούσαν να επιβιώσουν για τουλάχιστον 48 ώρες, ενώ στα παραστατικά της μεταφοράς βαφτίζονταν λαβράκια ή τσιπούρες.

«Εγκέφαλοι» της οργάνωσης φέρονται ένας καθηγητής ιχθυολογίας σε ΤΕΙ και συνάδελφός του από την Πρέβεζα.

Την υπόθεση χειρίστηκαν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Την περασμένη Παρασκευή σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, συνελήφθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 31 έως 62 ετών (7 άνδρες και 2 γυναίκες). Σημειώνεται ότι η διακίνησή του συγκεκριμένου είδους επιτρέπεται μόνο εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απαγορεύεται η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι αρχικά εισήγαγαν από την Ισπανία στη χώρα μας, μέσω ισπανικής εταιρείας, η οποία αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο της οργάνωσης, μεγάλες ποσότητες γόνου Anguilla- Anguilla. Οι ποσότητες αυτές μεταφέρονταν με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας και αποθηκεύονταν σε ειδικά τροποποιημένες δεξαμενές, σε αποθήκη στο Κορωπί Αττικής.

Στη συνέχεια, ακολουθούσε παράνομη εξαγωγή των χελιών αεροπορικώς στην Κίνα. Οι παραλήπτες προέβαιναν σε περαιτέρω εκτροφή και πάχυνση τους προκειμένου να τα διαθέσουν στην αγορά.

Οι αστυνομικοί αρχικά συνέλαβαν στις εγκαταστάσεις μεταφοράς εμπορευμάτων του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έναν 39χρονο, ο οποίος μετέφερε με φορτηγό περίπου 160 κιλά γόνο του συγκεκριμένου χελιού, το οποίο είχε παραλάβει νωρίτερα από την αποθήκη στο Κορωπί.

Ακολούθησε έρευνα στην αποθήκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές και συνελήφθησαν δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης.

Συνεχίστηκαν εκτεταμένες έρευνες σε οικίες και επιχειρήσεις, ιδιοκτησίας των μελών της οργάνωσης, σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα όπου συνελήφθησαν ο αρχηγός και τα υπόλοιπα μέλη του εγκληματικού δικτυού.

Οι συλληφθέντες με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για το περιβάλλον οδηγηθήκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.