ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/02/2017 16:26 EET | Updated 08/02/2017 16:36 EET

Λαγκάρντ για έκθεση ΔΝΤ: Προσπαθήσαμε να είμαστε αδίστακτα ειλικρινείς

Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde looks from a car after she arrived at Entebbe Airport on January 25, 2017 for a visit to Uganda. / AFP / Isaac Kasamani        (Photo credit should read ISAAC KASAMANI/AFP/Getty Images)
ISAAC KASAMANI via Getty Images
Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde looks from a car after she arrived at Entebbe Airport on January 25, 2017 for a visit to Uganda. / AFP / Isaac Kasamani (Photo credit should read ISAAC KASAMANI/AFP/Getty Images)

«Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να βελτιώσει τα στατιστικά της δεδομένα αλλά (σσ τέτοιου είδους) ζητήματα διαφάνειας δεν αποτελούν την αιτία για τις διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη, μιλώντας σε εκδήλωση για τη διαφάνεια την οποία οργάνωσε το Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Όπως εξήγησε, επιβεβαιώνοντας τις διαφορές Ταμείου και Βρυξελλών, οι διαφορετικές αυτές εκτιμήσεις για το εάν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τους φιλόδοδοξους στόχους για πλεόνασμα ύψους 3,5% είναι πιθανό να οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να καταφέρει να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπεραμυνόμενη της έκθεσης ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και στηρίζοντας κατά συνέπεια τη γραμμή Τόμσεν, η κ. Λαγκάνρντ, προσέθεσε ότι το Ταμείο με την έκθεσή του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προσπάθησε να είναι αδίστακτα ειλικρινές συμπληρώνοντας σύμφωνα με το mignatiou ότι «στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε».

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων επισημαίνοντας ότι «αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες».

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, η γενική διευθύντρια υποστήριξε πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «απολύτως αναγκαίες» τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών», ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, σημειώνοντας ότι «σήμερα πολλοί λίγοι σηκώνουν το βάρος της φορολογίας».

(Με πληροφορίες από Reuters και mignatiou.com)

Sponsored Post