ΔΙΕΘΝΕΣ
08/02/2017 16:46 EET | Updated 08/02/2017 18:17 EET

Τσίπρας: Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία

ANDREAS SOLARO via Getty Images
Greec's Prime Minister Alexis Tsipras arrives for an Informal summit of EU heads of state or government on February 3, 2017 in Valletta, Malta. European Union leaders will try to rally together to revive the beleaguered bloc at a special summit in Malta Friday in the face of 'threats' from migration, Brexit and Donald Trump. It is the latest in a series of crisis meetings since Britain voted to leave the EU last June, but fears about the new US president have strengthened the sense that the bloc is now at a decisive moment in its history. / AFP / ANDREAS SOLARO (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)

Μήνυμα ειρήνης στην Ουκρανία, μέσω της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ, «κατέθεσε» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες. Ταυτοχρόνως, η Αθήνα εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της για την ασφάλεια και ευημερία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής που ζουν εδώ.

Τα μηνύματα αυτά έστειλε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών, οι οποίοι συμφώνησαν εξάλλου, στην δυνατότητα στενότερης οικονομικής συνεργασίας και ως πρώτο βήμα αποφάσισαν την συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής.

Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική εμπειρία» την ανταλλαγή απόψεων με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν σε σειρά θεμάτων, κυρίως για διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακές εξελίξεις, εξήγησε το ιδιαίτερο, όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον της χώρας μας στην ευρύτερη Παρευξείνια «γειτονιά», με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας. «Πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά τους, όσο και την ευημερία τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προφανώς η διμερής συνεργασία περνά μέσα και από τους φιλικούς δεσμούς, οι οποίοι «στηρίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που δεν παρέλειψε την ίδια στιγμή ωστόσο να υπογραμμίσει την «νέα φάση», για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις. «Και σε αυτή τη νέα φάση οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο, τόσο για την δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας, όσο όμως και την δυνατότητα να εξασφαλισθεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», σύμφωνα πάντα με την ελληνική προσέγγιση.

Όσον αφορά στην οικονομική συνεργασία ειδικότερα, «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διϋπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα», ενώ «αύριο έχουμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας», σημείωσε τονίζοντας έτσι και τις προοπτικές των ελληνοουκρανικών σχέσεων.

«Εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ»

Από την άλλη και όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, «παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας», με την Ελλάδα να υποστηρίζει «σε όλα τα fora την ανάγκη για ειρήνη στην Ουκρανία και την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και όπως εξήγησε στην συνέχεια, «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινότητας διαβιεί στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις».

Εν κατακλείδι και «σε αυτό το πλαίσιο ήταν σημαντική, ουσιώδης η σημερινή μου συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό». Η ανταλλαγή απόψεων των δύο πρωθυπουργών συνεχίσθηκε και κατά το δείπνο εργασίας, ενώ αύριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Η επίσκεψη Τσίπρα εδραιώνει τις σχέσεις των δύο χωρών»

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αφού χαρακτήρισε «ευχάριστη ευκαιρία» την ελληνική επίσκεψη, επιχειρηματολόγησε ότι το Κίεβο την βλέπει «ως ένα βήμα που εδραιώνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά και ένα δείγμα της αλληλεγγύης της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό. Έχουμε 25 χρόνια καρποφόρων διπλωματικών σχέσεων, έχουμε την ελληνική κοινότητα που είναι ένας πλούτος της Ουκρανίας», επεσήμανε εξάλλου.

Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε και στην ατζέντα των συνομιλιών: «έχουμε μεγάλο περιθώριο για οικονομική συνεργασία, έχουμε συζητήσει στη συνάντησή μας τα θέματα ασφάλειας, αλλά και αναπτύξαμε μια ιδέα για σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα μπορέσει να εξετάσει τις ευκαιρίες και μελλοντική πορεία στη συνεργασία των χωρών μας».

Παρών στις δηλώσεις από ελληνικής πλευράς ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)