ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/02/2017 12:09 EET | Updated 09/02/2017 12:09 EET

Ξεπέρασε το 10% η απόδοση των ελληνικών διετών ομολόγων, εν μέσω των συνομιλιών με τους δανειστές

Bloomberg via Getty Images
An employee passes an electronic index curve displaying current share prices in the Hellenic Exchanges - Athens Stock Exchange SA in Athens, Greece, on Wednesday, Feb. 1, 2017. Greek assets have been roiled since Thursday after a meeting between Finance Minister Euclid Tsakalotos and the nations bailout auditors ended in disagreement last week. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images

Ξεπέρασε το 10% η απόδοση των ελληνικών διετών ομολόγων, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τους δανειστές στο πλαίσιο των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, οι εντάσεις στις συνομιλίες για το χρέος έχουν δείξει στο παρελθόν πως μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, τραβώντας την προσοχή πάνω στα ελληνικά ομόλογα. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων «bid - ask» για ομόλογα του 2019 ήταν περίπου μονάδες βάσης, τη στιγμή που είναι 0,4 για το γερμανικό 10ετές ομόλογο.

Η αναταραχή αυτή δεν έχει λόγο να υποχωρήσει μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, εκτιμά ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, οικονομολόγος της Banque Pictet & Cie SA  στη Γενεύη. «Η πρόσφατη ρητορική υποδεικνύει πως μπορεί να χρειαστεί χρόνος» αναφέρει.

Οι αποδόσεις ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2019 αυξήθηκαν κατά περίπου 70 μονάδες βάσης, στο 10,06%, περνώντας το 10% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Το ομόλογο είχε πωληθεί το 2014.

Η αύξηση των αποδόσεων είχε συμπέσει με κλιμάκωση της «σκληρής» ρητορικής από πολιτικούς της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να δηλώνει στο ARD την Τετάρτη πως η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη αν θέλει αναδιάρθρωση χρέους της, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε πως η Ολλανδία δεν θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αν το ΔΝΤ δεν στηρίζει.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, παρά την αύξηση των αποδόσεων, δεν υπάρχουν ενδείξεις πανικού σχετικά με ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα.

Sponsoed Post