ΔΙΕΘΝΕΣ
09/02/2017 07:37 EET | Updated 09/02/2017 07:38 EET

Μόσχα: «Ξεκάθαρη απειλή» η Ρουμανία και «προφυλακή του ΝΑΤΟ»

DANIEL MIHAILESCU via Getty Images
A Romanian army serviceman stands next to an US fight jet F-22 Raptor at the Mihail Kogalniceanu Air Base, near Constanta, Romania, on April 25, 2016. Two F-22 Raptor aircrafts landed on Mihail Kogalniceanu air base as part of the Operation Atlantic Resolve to demonstrate the commitment to the collective security of NATO and dedication to the enduring peace and stability in the region, in light of the Russian intervention in Ukraine specifically. / AFP / DANIEL MIHAILESCU (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Η Ρωσία θεωρεί τη Ρουμανία "προφυλακή του ΝΑΤΟ" και απειλή εξαιτίας του ότι φιλοξενεί αμερικανική χερσαία βάση αντιπυραυλικής άμυνας, μετέδωσε σήμερα, Πέμπτη, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ασπίδα είναι απαραίτητη για να προστατεύει από το Ιράν και όχι για να απειλεί τη Ρωσία, έθεσε σε λειτουργία την βάση αντιπυραυλικής άμυνας στην πόλη Ντεβεσέλου στο νότο της Ρουμανίας τον Μάιο του περασμένου χρόνου. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής «ασπίδας» στην Ευρώπη και η συνολική επένδυση άγγιξε τα 800 εκατομμύρια δολάρια.

Επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της αντίστοιχης βάσης στην Πολωνία το 2018.

"Η στάση της Ρουμανίας και η στάση της ηγεσίας της, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε προφυλακή, είναι μια ξεκάθαρη απειλή για εμάς", δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Αλεξάντερ Μπότσαν-Καρτσένκο, ένας ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Όλες αυτές οι αποφάσεις... κατ΄αρχάς στοχεύουν εναντίον της Ρωσίας", είπε ο ίδιος κατηγορώντας τις αρχές της Ρουμανίας ότι πανηγυρίζουν με αντι-ρωσική ρητορική.

Τα σχόλια της Μόσχας συμπίπτουν με την ανάπτυξη χιλιάδων ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών και βαρέος οπλισμού στην Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και την νοτιοανατολική Ευρώπη--η μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων της Συμμαχίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή είχε στόχο την παροχή επιπλέον ασφάλειας σε ευρωπαϊκές χώρες μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στη Ρωσία, το 2014, αλλά η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εντάσσεται σε μια επιθετική στρατηγική στα σύνορά της.

Sponsoed Post