ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/02/2017 08:07 EET | Updated 09/02/2017 08:07 EET

Economist: Grexit, ο «μεγάλος αδελφός» του Brexit

Yannis Behrakis / Reuters
A Greek ten-Drachma coin is seen in this picture illustration taken in Athens March 22, 2015. REUTERS/Yannis Behrakis

Τον μεγαλύτερο αδελφό του Brexit χαρακτηρίζει το Grexit ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του Economist, Σάιμον Μπάπτιστ, προσθέτοντας ότι οι εκλογές στην Ευρώπη φέτος αυξάνουν την πιθανότητα μιας εξόδου.

Διαβάστε ακόμα:

Σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη, ο Μπάπτιστ εξηγεί ότι η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη, ιδίως τώρα που το μέλλον μας «είναι όμηρος των λαϊκίστικων κινημάτων που παρουσιάζουν άνοδο στις χώρες της Ευρώπης». Ο ίδιος κρίνει μάλιστα πως το Grexit θα σημειωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όμως τονίζει ότι πρέπει να ανησυχούμε λιγότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια για τρεις διαφορετικούς λόγους.

Πρώτος λόγος είναι δανειστές της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο πλέον άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο «μετάδοσης» της «ασθένειας» από την οποία πάσχει η Ελλάδα. Βέβαια, αυτός ο παράγοντας είναι περισσότερο καθησυχαστικός για την Αμερική, παρά για την Ελλάδα ή τα άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πάρει μέτρα σε περίπτωση που προκύψει αυτό το ενδεχόμενο. Το Grexit με λίγα λόγια δεν αποτελεί πλέον έκπληξη και θα μας βρει περισσότερο προετοιμασμένους. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι και σε αυτή την περίπτωση ο οικονομολόγος δεν ξεκαθαρίζει εάν αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα ή στα ξένα έθνη.

Ο τρίτος λόγος είναι, σύμφωνα με τον Economist, ότι οι Έλληνες έχουμε πλέον αποδεχτεί ότι μια επιστροφή στην δραχμή δεν θα ήταν περισσότερο επώδυνη από τα μέτρα λιτότητας που μας έχουν επιβληθεί.

«Είστε έτοιμοι για το Grexit;», αναρωτιέται ο Μπάτιστ, προτρέποντας τους ακολούθους του να του απαντήσουν στα κοινωνικά δίκτυα.

Sponsored Post