Ξεκίνησε η διάσκεψη υψηλού επιπέδου μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας

Ξεκίνησε η διάσκεψη υψηλού επιπέδου μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας
(L-R) Managing Director of the European Stability Mechanism Klaus Regling, Greek Alternate Minister of Finance George Chouliarakis and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos speak during an Eurogroup finance ministers' meeting at the European Council in Brussels, January 14, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
(L-R) Managing Director of the European Stability Mechanism Klaus Regling, Greek Alternate Minister of Finance George Chouliarakis and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos speak during an Eurogroup finance ministers' meeting at the European Council in Brussels, January 14, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Με στόχο την επίτευξη μίας «βιώσιμης κοινωνικά συμφωνίας» έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στο κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Στη συνάντηση συμμετέχουν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει το Reuters, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πως οι δανειστές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

Η πρόταση των δανειστών

Η δε κοινή πρόταση των δανειστών φαίνεται πως θα περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ με εφαρμογή μετά το 2018 ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, τα κλιμάκια ΕΚΤ, Κομισιόν, ΕΜΣ, ΔΝΤ θα εξετάσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα μόνο αν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση είναι θετική.

Νοβότνι: Δεν χρειάζεται το ΔΝΤ

Από την άλλη, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, δεν κατανοεί την επιμονή κάποιων Ευρωπαίων για μία συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μια «συμμετοχή η οποία θα ήταν μία επιπλέον επιπλοκή, η οποία δεν συμβάλλει ουδόλως στην ουσιαστική λύση του προβλήματος, και δεν υπάρχει ούτε οικονομική ούτε πολιτική αιτιολογία της», όπως είπε σε μακρά συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Der Standard.

«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα το λύσει η Ευρώπη», επισημαίνει ο Νοβότνι, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία ότι προκαλείται συνειδητά από πολιτικούς ένα σενάριο κρίσης, του οποίου είναι αβέβαιη η λύση, «επειδή δεν γνωρίζουμε τον ρόλο του ΔΝΤ κάτω από την επιρροή των ΗΠΑ του Τραμπ».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν πρόκειται για Γερμανούς πολιτικούς, ο ΄Εβαλντ Νοβότνι σημειώνει πως έχει μόνο να παρατηρήσει ότι στους προεκλογικούς αγώνες στην Ευρώπη υπάρχει από κάποιες πλευρές ένα κλίμα εναντίον της ΕΕ και εναντίον του ευρώ, κάτι που τον ανησυχεί.

Προσθέτει δε, ότι γίνεται επίσης θέμα η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά σχεδόν μόνον τα πραγματικά αρνητικά επιτόκια των καταθέσεων, τη στιγμή που φάσεις αρνητικών επιτοκίων υπήρχαν κάθε τόσο, και για παράδειγμα η Γερμανία έχει ωφεληθεί πολύ από το ευρώ και συχνά κανείς δυστυχώς ξεχνά να αναφέρει, το πόσο θετική είναι η ΕΕ για πολλούς, όπως για την Αυστρία η οποία έχει επίσης κερδίσει πολλά.

Δημοφιλή