ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/02/2017 12:09 EET

Προσλήφθηκε η πρώτη «φουρνιά» των 30 αποφοίτων του 1ου Coding Bootcamp

archive

Τα πρώτα αποτελέσματα του είχε το 1ο Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και που διοργάνωσε η«Συμμαχία για την ψηφιακή απασχολησιμότητα», με 30 αποφοίτους να προσλαμβάνονται ως Προγραμματιστές σε κορυφαίες εταιρείες μετά από επανειδίκευση 14 εβδομάδων.

Η δράση αυτή οργανώθηκε στο πλαίσιο του Alliance For Digital Employability (AFDEmp) από τη HePIS, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη CEPIS. Το γενικό συντονισμό από την πλευρά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλαβε η Αν. Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη και ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο Αν. Καθηγητής Πάνος Λουρίδας.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων στην τελική εκδήλωση του προγράμματος ήταν οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών κ.κ. Γιώργος Δουκίδης, Διομήδης Σπινέλλης, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) κ. Βύρων Νικολαΐδης, ο πρόεδρος της HePIS κ. Νίκος Φαλδαμής, η υπεύθυνη του Coding Bootcamp και Director της HePIS κ. Ελένη Νικολαΐδου και σημαντικά στελέχη από τις εταιρίες που στηρίζουν το AFDEmp. Το Coding Bootcamp έριξε την αυλαία του με την παρουσίαση των εκπαιδευτικών project των μαθητών, οι οποίοι δέχτηκαν ερωτήσεις και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τους εκπροσώπους των εταιριών που τους προσέλαβαν.

Συνολικά 30 άνεργοι νέοι, ηλικίας 22-37 ετών, προερχόμενοι από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία και σπουδές (αρχιτέκτονες, μαθηματικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, κ.α.), εκπαιδεύτηκαν σε 14 εβδομάδες (500 ώρες) στις γλώσσες προγραμματισμού Java και C#/.NET. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και την πιστοποίηση των γνώσεών τους προσλήφθηκε το 100% των αποφοίτων από κορυφαίες εταιρίες σε θέσεις σχετικές με τον προγραμματισμό.

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μου έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να μετατρέψω την επιθυμία μου να μάθω Προγραμματισμό σε επαγγελματικό στόχο. Αν και σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός δεν κατάφερα να βρω δουλειά πάνω στο αντικείμενό μου. Ο προγραμματισμός με ενδιέφερε, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι μπορούσα να μάθω Java μέσα σε 14 εβδομάδες και να προσληφθώ αμέσως», είπε ένας εκπαιδευόμενος.

«Ήταν πολύ δύσκολο πρόγραμμα, έχασα μέσα σε 14 εβδομάδες, χωρίς υπερβολή, 15 κιλά! Η δυνατότητα όμως του να μαθαίνεις κάθε μέρα κάτι καινούργιο μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, να κάνεις πρακτική άσκηση σε real εταιρικό περιβάλλον και η προοπτική της εργασίας ήταν ισχυρά κίνητρα για να επιμείνω», σημείωσε ένας εκπαιδευόμενος.

«Αποτελεί ίσως από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για να αποκτήσει κανείς γνώσεις στο αντικείμενο του προγραμματισμού και στη συνέχεια να ενταχθεί αμέσως στην αγορά εργασίας. Από την αρχή γνωρίζαμε ποια εταιρία μας έχει επιλέξει για να μας προσλάβει μόλις ολοκληρώναμε επιτυχώς τον κύκλο των εξετάσεων. Η εγγυημένη απασχόληση ήταν το κλειδί της επιτυχίας του προγράμματος, ενώ οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούσαν εγγύηση για τη διδασκαλία και την εκπαιδευτική ύλη», σύμφωνα με εκπαιδευόμενη, απόφοιτο σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης.

«14 Εβδομάδες αρκούν για να γυρίσεις σελίδα στη ζωή σου και να πετύχεις τα επαγγελματικά σου όνειρα» είπε ενθουσιασμένος ένας από τους φοιτητές του 1ου Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση στην Ελλάδα, ο οποίος χθες ήταν άνεργος μαθηματικός και σήμερα μετά την ταχύρρυθμη, 14 εβδομάδων, επανειδίκευσή του στον προγραμματισμό εργάζεται σε κορυφαία εταιρία με πρώτο μισθό 1300 ευρώ.

«Τα αποτελέσματα αυτής της ουσιαστικής προσπάθειας επανειδίκευσης νέων είναι εντυπωσιακά κυρίως σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και επιβεβαιώνουν ότι σε περιόδους υψηλών ποσοστών ανεργίας, υπάρχει «αντίδοτο»: να στραφούν οι νέοι στο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη εφαρμογών και τις νέες τεχνολογίες έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στη λίστα με τα πιο περιζήτητα στην αγορά εργασίας. Ο κλάδος της πληροφορικής είναι ο μόνος που σημείωσε ανάπτυξη (6%) ως προς τις θέσεις εργασίας μέσα στα χρόνια της ύφεσης!», δήλωσε ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS).

To Alliance βρίσκεται σε σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών του και καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους εδώ.

Λίγα Λόγια για το 1ο Coding Bootcamp

Το Coding Bootcamp είναι ένα ταχύρρυθμο και εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών (500 ώρες σε 14 εβδομάδες), όπου νέοι εκτός εργασίας και χωρίς σχετικό υπόβαθρο, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, προσλαμβάνονται ως Προγραμματιστές από εταιρίες-χορηγούς. Το Coding Bootcamp ξεκίνησε πιλοτικά στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, με διάρκεια 14 εβδομάδων. Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος έγκειται στην εγγυημένη απασχολησιμότητα για το 100% των υποψηφίων, καθώς το σύνολο των συμμετεχόντων επανειδικεύτηκε και εντάχθηκε στην αγορά εργασίας σε κορυφαίες εταιρίες στην Ελλάδα.

Οι εταιρίες όπου προσλήφθηκαν οι απόφοιτοι του Coding Bootcamp

Tο Alliance For Digital Employability (AFDEmp) είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία του προέδρου των Ευρωπαίων Πληροφορικών κ. Β. Νικολαΐδη, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της HePIS με εκείνες της αγοράς εργασίας. Το Alliance στηρίζουν πάνω από 2.500 υποστηρικτές και περισσότεροι από 50 κορυφαίους οργανισμούς, εταιρίες και πανεπιστήμια.

Το όραμα του Alliance είναι φιλόδοξο αλλά εφικτό: να δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, στον τομέα της Πληροφορικής την επόμενη δεκαετία, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στην επιμόρφωση και την ενθάρρυνση των νέων να μάθουν Προγραμματισμό, τη «γλώσσα του μέλλοντος».

Όλες οι σχετικές πληροφορίες σχετικά με το Alliance For Digital Employability βρίσκονται στο www.afdemp.org, με το Coding Bootcamp στο www.afdemp.org/bootcamp και επιπλέον ενημερωτικό υλικό στο www.afdemp.org/presskit. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη του Coding Bootcamp και Director της HePIS Ελένη Νικολαΐδου (τηλ. 210 3729052, email: enic@afdemp.org).

Διαβάστε ακόμη: 500.000 νέοι Έλληνες Προγραμματιστές μέχρι το 2027. Γίνεται;

Sponsored Post