ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/02/2017 14:04 EET | Updated 11/02/2017 14:04 EET

Φίλης: Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση η κυβέρνηση

SOOC

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φίλης άσκησε κριτική στη στρατηγική, στη διαπραγμάτευση, αλλά και στη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι συγγενέστερος σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος είναι το ΠΑΣΟΚ.

«Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση. Το "εμείς και οι άλλοι" τελείωσε. Τελείωσε το εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ο Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ. Πώς θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Πώς θα τα δώσουμε τα 2 δισ., όταν δίνουμε μάχη για τα 500 εκατ. της Φωτίου; Αυτό πού συζητήθηκε; Πού βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;»

Ο πρώην υπουργός Παιδείας συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, καθώς έχει έρθει ήδη η επόμενη ημέρα, αλλά και ότι το μοντέλο της λιτότητας φτιάχνει τέρατα ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι γίνεται συζήτηση για πολλές ταχύτητες στην Ευρώπη και πως η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να περπατήσει. «Εμείς με την εισήγηση Τσίπρα το κλείσαμε . Λάθος! Θα πάμε στη σύνοδο της Ρώμης ή θα παραμείνουμε ένα κυβερνητικό κόμμα που μιλάει μόνο με τη Μέρκελ;», αναρωτήθηκε.

Σημείωσε μάλιστα ότι: «Το ούτε ένα ευρώ μέτρα το είπε ο Αλέξης για να το ακούσει ο Σόιμπλε, αλλά το ακούν και οι Έλληνες. Επειδή λοιπόν μπορεί, όμως να συμβεί και να πάρουμε νέα μέτρα, θα μας το χρεώσουν οι αντίπαλοι.” Εξέφρασε δε την άποψη ότι δε μπορεί η συμφωνία που θα έλθει να έχει τη νομιμοποίηση μόνο της κυβέρνησης», θέτοντας έτσι εκ νέου στο τραπέζι το ερώτημα ψήφισης από διευρυμένη πλειοψηφία.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι: «Ο συγγενέστερος σύμμαχος μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ” προτείνοντας ένα προγραμματικό άνοιγμα στη Χαριλάου Τρικούπη και διαφωνώντας με την απόρριψη της πρότασης της Φώφης Γεννηματά για το ΔΟΛ. “Αμετάκλητη απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου απαντήσαμε, τι μπαρούφα, ποιος την είπε», σχολίασε.