ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2017 03:56 EET | Updated 13/02/2017 15:49 EET

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο. Έφτασε σε ύψος 550χλμ και έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

JUNG YEON-JE via Getty Images
A woman walks past a television screen showing file footage of North Korea's missile launch at a railway station in Seoul on February 12, 2017.North Korea fired a ballistic missile on February 12 in an apparent provocation to test the response from new US President Donald Trump, the South Korean defence ministry said. / AFP / JUNG Yeon-Je (Photo credit should read JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)

Αντιδράσεις σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα προκαλεί η εκτόξευση ενός μέσου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου τύπου Ραντόνγκ από τη Βόρεια Κορέα.  Σύμφωνα δε με την Σεούλ έφθασε σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων και διένυσε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων και έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

«Τα συστήματα της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ εντόπισαν και παρακολούθησαν αυτό που εκτιμούμε ότι ήταν εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ και προσέθεσε ότι «η εκτόξευση ενός μέσου βεληνεκούς πυραύλου έγινε κοντά στην βορειοδυτική πόλη Κουσόνγκ».

Διευκρίνισε επίσης ότι «ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και ότι η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική» αλλά δεν διευκρινίζεται αν θεωρούν ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη».

Ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ τόνισε ακόμα ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή πυραύλου μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Καταδικάζουν ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν.Κορέα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του μετά την πυραυλική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, αψηφώντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  

«Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε ο Τραμπ κάνοντας δηλώσεις από κοινού με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ παίρνοντας τον λόγο πριν από τον αμερικανό πρόεδρο, κατήγγειλε από το βήμα μια «εντελώς απαράδεκτη» πυραυλική δοκιμή.

Σημειώνεται πως το Τόκιο αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Φουμίο Κισίντα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας συνεδρίασε νωρίτερα για να συζητήσει την εκτόξευση. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τομόμι Ινάντα δήλωσε πως οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώνουν στοιχεία για τον πύραυλο, ο τύπος του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει πιθανές νέες κυρώσεις

Η δε νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμάται πως θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό, συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Αυτό δεν ήταν έκπληξη» για την κυβέρνηση Τραμπ, σημείωσε ο αξιωματούχος. «Στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αρέσει να προσελκύει την προσοχή σε στιγμές όπως αυτή», συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του θα ζυγίσουν μια σειρά πιθανών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων αμερικανικών κυρώσεων, της ανάπτυξης νέων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτήν, αλλά και την επίσπευση της ανάπτυξης νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πάντως ο αξιωματούχος αυτός ανέφερε ότι, με δεδομένο το ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε δεν ήταν διηπειρωτικός όπως αναμενόταν και το ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή, η αντίδραση των ΗΠΑ θα έχει παράλληλα τον στόχο να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post