ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2017 15:39 EET | Updated 12/02/2017 15:39 EET

Δέσμευση Ραχόι να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Andrea Comas / Reuters
Spanish Prime Minister Mariano Rajoy reacts as he gives a year-end news conference at Moncloa palace in Madrid, Spain, December 30, 2016. REUTERS/Andrea Comas

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δεσμεύτηκε σήμερα να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που έχει σχεδιάσει η τοπική κυβέρνηση και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους πολίτες της μεγαλύτερης οικονομικής περιφέρειας της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που απαγορεύει το Σύνταγμά μας, το οποίο επιδιώκει την ανεξαρτησία της Καταλονίας και τη διάλυση της Ισπανίας», δήλωσε ο Ραχόι από τη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος έχοντας λάβει την υποστήριξη του 95% των συνέδρων.

Η θητεία του Ραχόι στην πρωθυπουργία της χώρας από το 2011 έχει σημαδευτεί από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις με τους Καταλανούς αυτονομιστές που υποστηρίζουν ότι η περιοχή τους υφίσταται άδικη μεταχείριση από το ισπανικό φορολογικό σύστημα.

Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν μια πλειοψηφία στην περιφερειακή συνέλευση το 2015 και ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν έχει ορκιστεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για την απόσχιση μέχρι τον Σεπτέμβριο, αψηφώντας τα ισπανικά δικαστήρια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία συντονίζει μια προσπάθεια ενίσχυσης της προβολής της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των αμαξοστοιχιών στη Βαρκελώνη και της επέκτασης των υποδομών, όπως το αεροδρόμιο της πόλης. Ο Ραχόι αρχίζει επίσης συνομιλίες για ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης για τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να βελτιώσει τα οικονομικά μέσα της Καταλονίας.

«Θέλουμε να είμαστε παρόντες στην καθημερινή τους ζωή, κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο Ραχόι, αναφερόμενος στους Καταλανούς, οι οποίοι επίσης αυτοπροσδιορίζονται ως Ισπανοί. «Δεν θα τους εγκαταλείψουμε ποτέ», δήλωσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)