ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/02/2017 08:34 EET | Updated 12/02/2017 08:35 EET

Πυρά κατά Σόιμπλε από γερμανούς πολιτικούς και οικονομολόγους για τις αναφορές περί Grexit

Thomas Trutschel via Getty Images
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 08: (EDITORS NOTE: Image has been converted to black and white.) German Finance Minister Wolfgang Schaeuble arrives for the weekly cabinet meeting at the chancellery (Bundeskanzleramt) on February 08, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Η πρόωρη και ως εκ τούτου παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί η πολιτική σκηνή της Γερμανίας όπως έχει ουκ ολίγες φορές σχολιαστεί, αποτελεί μαι από τις βασικές αιτίες για τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Από την προσπάθεια παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για «χατίρι» του Βερολίνου που δεν θα ήθελε να πρέπει να δικαιολογήσει την αποχώρησή του στους γερμανούς ψηφοφόρους όπως έχει σχολιάσει ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έως το κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές σε βάρος της Ελλάδας μετά τις αναφορές περί Grexit.

Για την Αθήνα αρχιτέκτονας σε μεγάλο βαθμό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε τις επιθέσεις του οποίου ο κ.Τσίπρας ζήτησε να σταματήσει η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Το τι θα πράξει η γερμανίδα ομόλογός του είναι ίσως νωρίς για να το ξέρουμε αλλά σίγουρα οι Σοσιαλιστές στο Βερολίνο ανταποκρίνονται θετικά επικρίνοντας δημόσια τον κ.Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας φαίνεται να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και να επικρίνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε και το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, επικαλούμενο σχετική είδηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa.

O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε συγκεκριμένα σε εκδήλωση, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη, συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται «να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στην Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία «συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος».

Την ίδια στιγμή ο κ.Σόιμπλέ δέχεται επικρίσεις και από τον Γκέρχαρντ Σικ, οικονομικό εμπειρογνώμονα του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων (Die Gruenen).

«Η επιμονή του Σόιμπλε για πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού κατά 3,5% είναι οικονομικά παράλογη, διότι μια πολύ σκληρή πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει την οικονομία» ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι μετά από σκληρή προσπάθεια επιτυχίες (της Ελλάδας), σημειώνει η Welt. «Δεν είναι τώρα είναι ο καιρός να γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού πίσω προς την κατεύθυνση της οικονομικής αστάθειας. Γι΄ αυτό προτεραιότητα έχει τώρα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».

To θέμα δε της Ελλάδας, προκάλεσε μια ανοιχτή κόντρα μεταξύ του κ.Σόιμπλε με τον υποψήφιο των SPD για την Καγκελαρία, Μάρτιν Σούλτς καθώς έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση.