ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/02/2017 05:40 EET | Updated 15/02/2017 07:34 EET

Κάνουν ταμείο στη ΝΔ μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Το παρασκήνιο του γεύματος με τους Γερμανούς επιχειρηματιες

SOOC

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα μετά τις επαφές που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα, το μόνο που συνεχίζει να παραμένει «μυστήριο» είναι το περιεχόμενο της συνομιλίας 75 λεπτών που είχε με τον «σκληρό» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συμφωνία κυρίων άλλωστε, μεταξύ των δυο ανδρών και των συνεργατών τους προέβλεπε εξαρχής ότι θα υπάρξει πλήρης εχεμύθεια για τις συζητήσεις, χωρίς καμία διαρροή προς τα μέσα ενημέρωσης, ενώ είναι ενδεικτικό πως δεν κυκλοφόρησε καν ούτε μια φωτογραφία από τα γραφεία του Γερμανού υπουργού οικονομικών.

Στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς πάντως άρχισε ήδη η αποτίμηση των διήμερων επαφών του κ.Μητσοτάκη, με τους συνεργάτες του να εστιάζουν στα μηνύματα που επεδίωξε να περάσει στην ηγεσία της Καγκελαρίας και την πρόταση της ΝΔ για "δημοσιονομικό αέρα" σε συνδυασμό με την ανάγκη μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αποτελέσουν το βασικό μείγμα οικονομικής πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την αρχή άλλωστε, ο στόχος του ταξιδιού του πρόεδρου της ΝΔ δεν ήταν να αναλωθεί σε συνεντεύξεις στα γερμανικά ΜΜΕ και σε συναντήσεις με τις διευθυντικές ομάδες μεγάλων γερμανικών εφημερίδων, αλλά να μιλήσει από κοντά με βασικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν είτε τις πολιτικές συζητήσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, είτε αποτελούν ισχυρούς επενδυτικούς παίκτες.

Για αυτό τόσο στη συνάντηση που είχε με τους κεντροδεξιούς βουλευτές αλλά και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής τάξης μιλούσε διαρκώς για την "αξιοπιστία" της δίκης του εναλλακτικής πρότασης, αλλά και το γαλάζιο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Το περιέγραψε ο ίδιος στο γεύμα που οργανώθηκε στο ίδρυμα Konrad Adenauer και στο οποίο συμμετείχαν κορυφαία στελέχη μεγάλων γερμανικών εταιριών (Fraport, DAS, TUI, Deutsche Telekom), δηλώνοντας «απόλυτα δεσμευμένος στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνω» και συνέχισε λέγοντας «έχω και τη βούληση και την ομάδα να τις υλοποιήσω και ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, μετά από επτά χρόνια κρίσης. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν και ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί».

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί επιχειρηματίες έθεσαν στον πρόεδρο της ΝΔ το ζήτημα της αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, την ανάγκη μείωσης της φορολογίας και για ακόμα μια φορά απαίτησαν σταθερό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας.

Από τα στιγμιότυπα της συνάντησης που κράτησε μιάμιση ώρα, ήταν η ατάκα που είπε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Group Friedrich Joussen στον συνάδελφο του της Fraport που ανέλαβε προσφάτως την διαχείριση των 14 περιφερειακών «Τώρα που επενδύσατε εσείς στα αεροδρόμια, περιμένουμε να έχετε χαμηλά τέλη για να έρθουμε και εμείς...»