ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/02/2017 13:32 EET | Updated 15/02/2017 15:04 EET

Ντάισελμπουμ: Χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

Bloomberg via Getty Images
Jeroen Dijsselbloem, Dutch finance minister and head of the group of euro-area finance ministers, speaks during a news conference following a Eurogroup meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Monday, Dec. 5, 2016. Since Greece's debt triggered a wave of shocks that spooked investors in Europe more than six years ago, EU governments -- led by Angela Merkel's Germany, the bloc's largest economy -- have been pursuing an austerity-first agenda; not only raising taxes, slashing

Μια δήλωση για την Ελλάδα που θα συζητηθεί έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει ακόμη ανοιχτή και και οι αναφορές για Grexit έχουν πλέον ξαναφουντώσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας, Financieele Dagblad, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να είπε ενώπιον της ολλανδικής Βουλής (να θυμίσουμε ότι είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της χώρας) ότι χωρίς το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, όπως επισημαίνει και το δημοσίευμα, που ο κ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει δημόσια κάτι τέτοιο. Σε προηγούμενη ομιλία του στην ολλανδική Βουλή είχε πει μόνο ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα του δεν θα παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, θα τηρήσει δηλαδή ανάλογη στάση με εκείνη που έχει πει ότι θα τηρήσει η Γερμανία.

«Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ επικεντρώνονται στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», φέρεται να είπε τονίζοντας ότι η δουλειά του είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων.

Αυτοί που λένε για Grexit, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε

Σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να είπε ότι ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και ότι πολλοί παραβλέπουν πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι «αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση σχετική με την Ελλάδα βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Επίσης, ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι «ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ολλανδικό κόμμα των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, ενώ το ακροδεξιό κόμμα ανέφερε ότι θα έχει μεγάλο κόστος για την Ολλανδία. Επί του θέματος, όπως σημειώνει ο η ολλανδική εφημερίδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη»

Sponsored Box