ΔΙΕΘΝΕΣ
16/02/2017 07:52 EET | Updated 16/02/2017 07:54 EET

Ακιντζί: Να διορθώσει το λάθος με τον «εορτασμό» της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος ο Αναστασιάδης

Pierre Albouy / Reuters
REUTERS/Pierre Albouy

Μιλώντας στην “Καθημερινή Κύπρου” λίγο πριν συναντήσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων περί του «εορτασμού» της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναλύει το όλο ζήτημα και αναφέρεται στους λόγους που κρύβονται πίσω από την έντονη ενόχληση της κοινότητας του. Τέλος, ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει πρωτοβουλίες για να κυλίσουν ομαλά οι συνομιλίες με τερματικό σταθμό την τελική λύση του Κυπριακού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του έχουν ως εξής:

- Ποια η εκτίμηση σας για το ζήτημα και γιατί η τόσο έντονη αντίδραση;

Η απόφαση που λήφθηκε υπό την πρωτοκαθεδρία του ΕΛΑΜ στην βουλή της Νότιας Κύπρου έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και τον αναβρασμό ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους. Θα πρέπει να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι αυτής της απογοήτευσης. Επίσης, μετά την έκκληση μου για την απόσυρση της εν λόγω απόφασης, ο κ. Αναστασιάδης υποβάθμισε τη σημασία του ζητήματος και ως ανταπάντηση δήλωσε ότι «πρόκειται για μια αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, μην το μεγαλοποιείτε, και εσείς έχετε τα τάδε, τα δείνα κ.ο.κ.». Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη αύξησε το κλίμα της απογοήτευσης. Το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις.

-Τι εννοείτε με τις πολλές διαστάσεις;

Αυτή η εξέλιξη μας θύμισε την περίπτωση UKIP στην Βρετανία (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, με ηγέτη τον Νάιτζελ Φάρατζ). Το UKIP είναι ένα μικρό κόμμα, ωστόσο, έφερε το ζήτημα του Brexit σε τέτοιο σημείο, που η πλειοψηφία της βουλής αναγκάστηκε να ακολουθήσει και να λάβει την σχετική απόφαση. Και έτσι το Brexit γίνεται πραγματικότητα.

- Και στην προκειμένη περίπτωση τι σας προβληματίζει;

Το στοιχείο που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η πολιτισμική πτυχή του ζητήματος. Εμείς επιδιώκουμε την εγκαθίδρυση του πολιτισμού της ειρήνης στο νησί. Η μνημόνευση και ο εορτασμός αυτού του ζητήματος στα σχολεία δεν εξυπηρετεί τον πολιτισμό της ειρήνης. Αν μου ζητάτε την άποψή μου, υπάρχουν άλλα ζητήματα που εκκρεμούν στην Βουλή, όπως ο νόμος που εμποδίζει την συνεργασία στο πεδίο της κινητής τηλεφωνίας, όπου συμφωνήσαμε σε όλα τα ζητήματα, όμως ένας νόμος εμποδίζει την επικοινωνία. Υπάρχει και η πολιτική πτυχή.

-Που είναι ποια;

Σε ότι αφορά την υπόθεση της Ένωσης, το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ έδωσε την έγκρισή του στην επιτροπή είναι μια άκρως προβληματική εξέλιξη. Πρόκειται για το κόμμα του κ. Αναστασιάδη. Αυτοί διευκόλυναν την ψήφιση της εν λόγω απόφασης στην βουλή. Αυτό μας έδειξε ότι το μικρότερο κόμμα έχει την δυνατότητα να παρασύρει πίσω του τη βουλή. Μαζί με την πολιτισμική πτυχή, αυτή η εξέλιξη αποτελεί την δεύτερη πτυχή της όλης υπόθεσης. Αυτό που επιθυμώ να τονίσω είναι το εξής: Η νεολαία και τα μηνύματα που εκπέμπουμε σε αυτήν έχουν μεγάλη σημασία. Μαζί με αυτό, είναι πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι ένα κόμμα όπως το ΕΛΑΜ παρασέρνει την βουλή. Επίσης υπάρχει και μια τρίτη πτυχή: Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε πολύ νωρίς. Έτσι, τίθεται το εξής ερώτημα: Αν ο κ. Αναστασιάδης, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, δεν δύναται να εμποδίσει το λάθος, πως θα πραγματοποιήσουμε βήματα στα άλλα ζητήματα; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Θεωρώ πολύ ανησυχητική εξέλιξη την μεταφορά της Ένωσης στο προσκήνιο σε αυτή την συγκυρία και την προβολή της στην νεολαία. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης υποβαθμίζει την σημασία αυτής της εξέλιξης.

- Στο σημείο αναμένετε βήματα από τον κ. Αναστασιάδη;

Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να διορθώσει το εν λόγω λάθος, αυτό αναμένουν οι Τουρκοκύπριου. Ένα κόμμα δεν υποστήριξε την εν λόγω πρωτοβουλία, ενώ ένα άλλο κόμμα τήρησε ουδέτερη στάση. Εγώ προτείνω το εξής: Ας αναθεωρήσει ο Αναστασιάδης την όλη υπόθεση. Ας συναντηθούν και ας διορθώσουν αυτό το λάθος. Να μην παρασυρθεί η πλειοψηφία της Βουλής πίσω από ένα φασιστικό κόμμα. Ας αποδείξουν σε εμάς πρακτικά, στην κοινότητα τους και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι δεν παρασύρονται.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Sponsored Post