ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/02/2017 05:43 EET | Updated 17/02/2017 05:43 EET

Επιστολή Αχτσιόγλου στους Financial Times: Δεν δεχόμαστε περικοπές στις συντάξεις

SOOC

Επιστολή της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τίτλο:«Οι συνταξιούχοι της Ελλάδας ήδη μόλις που έχουν τα προς το ζην», φιλοξενούν οι Financial Times.

Στο άρθρο η κ. Αχτσιόγλου ασκεί δριμεία κριτική στο ΔΝΤ, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την επιμονή του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις».

«Ως υπουργός θα πρέπει να δώσω τη δική μου απάντηση ελπίζοντας ότι, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα την ακούσει», προσθέτει η υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου αμφισβητεί το αφήγημα των δανειστών πως «το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι υπέρ το δέον γενναιόδωρο» και πως «στεγνώνει την οικονομία», επισημαίνοντας ότι το τελευταίο βασίζεται αποκλειστικά σε στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν ότι οι συντάξεις απαιτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό γύρω στα 11% του ΑΕΠ της Ελλάδας όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 2,25%.

«Αυτή η σύγκριση είναι παραπλανητική», υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας, καθώς όπως αναφέρει «μετά την εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος πέρυσι, το συνολικό καθεστώς χρηματοδότησης των συντάξεων ανέρχεται στο 9% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη βγαίνει από το κόστος χρηματοδότησης των ελλειμμάτων των συνταξιοδοτικών συστημάτων και όχι βάσει του συνολικού κόστους. Στην Ελλάδα αντίστοιχα αυτό φθάνει στο 5% του ΑΕΠ».

Η κ. Αχτσιόγλου καλεί το ΔΝΤ να εξετάσει και άλλους τομείς κοινωνικών δαπανών όπου η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε – όπως στο σύστημα υγείας αλλά και στα προνοιακά επιδόματα για αναπήρους, οικογένειες, παιδιά και στέγασης. Όπως επίσης υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν υποβοηθητικά ως «κοινωνικό δίκτυο ασφάλειας» συμπληρώνοντας κενά. «Το συμπέρασμα είναι πως οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από άλλους στην Ευρώπη επειδή δεν έχουν άλλα επιδόματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα για τους άνω των 65 ετών είναι 9.000 ευρώ στη χώρα έναντι 20.000 ευρώ στην ευρωζώνη. «Πώς θα μπορούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να είναι οι υπεργενναιόδωρες συντάξεις όταν το 43% των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερα από 660 ευρώ το μήνα;» διερωτάται η Υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι η επιμονή σε περαιτέρω μειώσεις έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε διαμηνύσει η, γενική διευθύντρια του ΔΝΤστο Νταβός. «Στο Νταβός η κ. Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους για την αυξανόμενη ανισότητα και την φτώχεια, παροτρύνοντάς τους να σκεφθούν πως θα αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Το να επιμένει για περαιτέρω μείωση των συντάξεων ενώ οι Έλληνες συνταξιούχοι επιβιώνουν οριακά σίγουρα δεν αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης της δυσαρέσκειας των πολιτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου .