ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/02/2017 02:31 EET | Updated 17/02/2017 03:07 EET

Die Welt: Λαγκάρντ και Μέρκελ συμφώνησαν. Το ΔΝΤ μένει. Μετά το 2018 η λύση το χρέος

ullstein bild via Getty Images
(GERMANY OUT) Christine Lagarde, Head of the International Monetary Fund (IMF), German Chancellor Angela Merkel. After a meeting of the Presidents of the international economic and financial organizations with German Chancellor Angela Merkel on March 11, 2015 at the Federal Chancellery in Berlin this while praising the efforts of 'many' euro-countries, productivity and employment to increase and improve the fiscal position. However, further efforts are necessary - as in the fight against youth unemployment, structural reforms and the 'growth-friendly' consolidation. (Photo by A.v.Stocki/ullstein bild via Getty Images)

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγοράζει χρόνο στη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», είναι ο τίτλος της Die Welt, το οποίο και μιλάει για τηλεφωνική επικοινωνία, προ ημερών, μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια της οποίας η επικεφαλής του Ταμείου δεσμεύθηκε για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Die Welt επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο σημειώνει ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για μία ακόμη φορά χρόνο για την γερμανίδα πολιτικό. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και ότι η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου.

Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Ανγκελα Μέρκελ για την εκ νέου διεκδίκηση της καγκελαρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Die Welt πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και της επικεφαλής του ΔΝΤ η οποία και υποσχέθηκε στη Μέρκελ πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, όσον αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά από τις γερμανικές εκλογές, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Η Welt σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα αλλά και ελάφρυνση χρέους της.

«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι επί μια ολόκληρη επταετία, οι πολιτικοί αγοράζουν χρόνο, όσον αφορά στην ελληνική κρίση. Ωστόσο, τονίζει, είναι σαφές, από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση, ότι η Αθήνα δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης που έχει συμφωνηθεί. 

«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως ομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, τώρα το έχει καταλάβει αυτό. Οι τόνοι της κυβέρνησης είναι σημαντικά πιο ήπιοι από ό,τι ήταν σε προηγούμενες διαμάχες. Στην Αθήνα, έχει γίνει πλέον κατανοητό - σε αντίθεση με το ό,τι γινόταν υπό τον Μπαράκ Ομπάμα - ότι από τις ΗΠΑ, λίγη πολιτική υποστήριξη θα υπάρξει. Και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Τσίπρα στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία» αναφέρει μεταξύ άλλων, η εφημερίδα. 

Sponsored Box