Έρευνα: Ποιο προσόν είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε να γίνετε...διευθύνων σύμβουλος

Έρευνα: Ποιο προσόν είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε να γίνετε...διευθύνων σύμβουλος
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Tom Merton via Getty Images

Ο τίτλος του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) υποτίθεται πως έχει ένα ιδιαίτερο πρεστίζ, όπως και να το κάνουμε. Προφανώς, για μια τόσο σημαντική θέση τα απαραίτητα προσόντα είναι πολλά...ή μήπως όχι;

Όπως έδειξε έρευνα επιστημόνων του Duke University, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα, από τα πλέον σημαντικά προσόντα φαίνεται να είναι η εμφάνιση- ή τουλάχιστον, να έχει κάποιος την εμφάνιση που θα περίμενε κάποιος από έναν CEO.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από 2.000 άτομα να κοιτάξουν φωτογραφίες προσώπων και να τις αξιολογήσουν όσον αφορά στο πόσο ικανό θεωρούσαν πως ήταν το πρόσωπο που απεικονιζόταν.

Στους συμμετέχοντες επιδείχθηκαν ζεύγη φωτογραφιών, μία ενός CEO και μία ενός μη CEO, της ίδιας φυλής, ηλικίας και φύλου. Αν και δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο CEO και δεν είχαν άλλα βιογραφικά στοιχεία, οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν τους CEO ως πιο ικανούς από τους μη CEO. Σε ένα άλλο, ξεχωριστό τεστ, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τους CEO μεγάλων εταιρειών ως πιο ικανούς από τους ομολόγους τους σε μικρότερες εταιρείες.

«Η βασική ιδέα είναι πως η εμφάνιση έχει σημασία για έναν διευθύνοντα σύμβουλο» είπε ο Τζον Γκράχαμ, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Fuqua School of Business του Duke και ένας από τους συντελεστές της έρευνας, που έγινε δεκτή για έκδοση στο Management Science. Παράλληλα συμπλήρωσε πως η εμφάνιση που παραπέμπει σε ικανότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη γενική ελκυστικότητα. Τα πρόσωπα που αξιολογήθηκαν ως ικανά είχαν κατά κανόνα τετράγωνα σαγόνια, πιο «αιχμηρά» χαρακτηριστικά και φαίνονταν πιο «ώριμα».

«Μη σκέφτεστε “ωραίοι”» λέει ο Γκράχαμ. Είναι μάλλον το αντίθετο του «baby face».

Δημοφιλή