Μυστήριο με την Ιρλανδή που βρήκε το συλλεκτικό χαρτονόμισμα αξίας 50.000£ που αναζητουν όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια Ιρλανδή βρήκε το συλλεκτικό χαρτονόμισμα με την προσωπογραφία της Τζέιν Όστεν και το χάρισε σε φιλανθρωπίες
tony huggins-haig gallery

Ο διάσημος Βρετανός χαράκτης Graham Short είχε μια ιδέα. Να τιμήσει τα 200 χρόνια από τον θάνατο της Jane Austen χαράσσοντας πάνω σε τέσσερα χαρτονομίσματα των 5 £ το πρόσωπο της συγγραφέως και γύρω από αυτό ένα απόφθεγμα της. Σε συνεργασία με την γκαλερί Tony Huggins-Haig στο Kelso της Σκωτίας λοιπόν κυκλοφόρησαν τέσσερα τέτοια συλλεκτικά χαρτονομίσματα στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία καλώντας τους πολίτες να επιδοθούν σε ένα πολύ ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού, αφού η αξία του κάθε τέτοιου χαρτονομίσματος ανέρχεται πλέον σε 50.000 £, ως συλλεκτικό.

Το κυνήγι λοιπόν για τα πιο πολύτιμα χαρτονομίσματα των 5 £ ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και μέχρι τώρα είχαν «εξαργυρωθεί» τα δύο. Τα δυο πρώτα εντοπίστηκαν άμεσα, μόλις τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας- το πρώτο σε καφετέρια στην Ουαλία, το δεύτερο στη Σκωτία, μέσα σε μια χριστουγεννιάτικη κάρτα.

Αυτό όμως που προκάλεσε την μεγαλύτερη συζήτηση είναι αυτό που βρέθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία.

Γιατί η γυναίκα που το βρήκε αποφάσισε, χωρίς να αποκαλύψει καν την ταυτότητά της, να το αξιοποιήσει για φιλανθρωπικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, έβαλε το πολύτιμο χαρτονόμισμα σε έναν φάκελο μαζί με ένα σημείωμα και ζήτησε οι 50.000 £ να αξιοποιηθούν για έναν φιλανθρωπικό σκοπό που αφορά νέους ανθρώπους.

Στο σημείωμα, που υπογράφει μόνο με το αρχικό γράμμα «J» γράφει:«...Δεν το χρειάζομαι σε αυτή τη φάση της ζωής μου. Σας παρακαλώ αξιοποιήστε το για να βοηθήσετε νέους ανθρώπους...».

Νωρίτερα, στα μέσα Ιανουαρίου, είχε επικοινωνήσει με την γκαλερί και είχε δηλώσει πως βρήκε το χαρτονόμισμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Enniskillen στην Κομητεία Fermanagh. Ο δε χαράκτης επιβεβαίωσε πως είχε «χαλάσει» το χαρτονόμισμα σε ένα μπαρ στην ίδια περιοχή που του βρήκε η άγνωστη γυναίκα. Στη συνέχεια ζήτησε να της δώσουν περιθώριο δύο εβδομάδων για να αποφασίσει τι θα κάνει με το χαρτονόμισμα και τελικά η απάντηση ήρθε με την επιστολή της προς την γκαλερί.

Σύμφωνα με το υπεύθυνο της γκαλερί που μίλησε τηλεφωνικά με τη γυναίκα, η φωνή της ήταν απαλή και μάλλον ταίριαζε σε αυτή μιας ηλικιωμένης γυναίκας κάτι που ίσως ταιριάζει και με την αναφορά που κάνει σχετικά με την «περίοδο της ζωής» της στο σημείωμα.

Υπεύθυνος της γκαλερί, στην οποία και η άγνωστη γυναίκα απευθύνθηκε, είπε στο BBC πως το πιο πιθανό είναι να διοργανωθεί πλειστηριασμός για το χαρτονόμισμα και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν στο «Children in Need».

Δημοφιλή