ΔΙΕΘΝΕΣ
22/02/2017 13:29 EET | Updated 22/02/2017 13:40 EET

Politico: Πώς οι συνομιλίες για το Κυπριακό «ναυάγησαν» λόγω μιας σχολικής εορτής

Yiannis Kourtoglou / Reuters
Greek Cypriots protest against the actions of President Nicos Anastasiades during the peace talks, outside the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus, January 12, 2017. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Στο «ναυάγιο» των πρόσφατων συνομιλιών για το προσφυγικό αναφέρεται δημοσίευμα του Politico. Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε την μνημόνευση και τον εορτασμό της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των Τουρκοκύπριων.

Αυτή η απόφαση των Ελληνοκυπρίων έχει καταδικαστεί από όλα τα τμήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από την αριστερά μέχρι την δεξιά κλπ», δήλωσε στην ιστοσελίδα η Τουρκοκύπρια βουλευτής Armağan Candan.

«Στα μυαλά των Τουρκοκύπριων, η ιδέα της “Ένωσις” είναι το πρώτο βήμα για μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά από διαφωνίες που αφορούσαν το ενωτικό δημοψήφισμα.

«Το στοιχείο που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η πολιτισμική πτυχή του ζητήματος. Εμείς επιδιώκουμε την εγκαθίδρυση του πολιτισμού της ειρήνης στο νησί. Η μνημόνευση και ο εορτασμός αυτού του ζητήματος στα σχολεία δεν εξυπηρετεί τον πολιτισμό της ειρήνης. Αν μου ζητάτε την άποψή μου, υπάρχουν άλλα ζητήματα που εκκρεμούν στην Βουλή, όπως ο νόμος που εμποδίζει την συνεργασία στο πεδίο της κινητής τηλεφωνίας, όπου συμφωνήσαμε σε όλα τα ζητήματα, όμως ένας νόμος εμποδίζει την επικοινωνία. Υπάρχει και η πολιτική πτυχή», είχε δηλώσει αργότερα, μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κύπρου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η «Ένωσις» είναι ο όρος που δόθηκε για να χαρακτηρίσει το αίτημα του ελληνοκυπριακού πληθυσμού της Κύπρου για ενσωμάτωση της νήσου με την Ελλάδα.