Νέες παραιτήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς κλείνουν έναν κύκλο διοικητικής παρουσίας

Νέες παραιτήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς κλείνουν έναν κύκλο διοικητικής παρουσίας
(Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Σημαντική για την παλαιά διοίκηση Μιχάλη Σάλλα, η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία το τιμόνι έχει μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, ο κ. Γ. Χατζηνικολάκου.

Σύμφωνα με το NEWS247, Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα κληθούν να εγκρίνουν σήμερα τις παραιτήσεις βασικών στελεχών της προηγούμενης διοικητικής ομάδας, όπως του αντιπροέδρου, κ. Απόστολου Ταμβακάκη, καθώς και του β’ αντιπροέδρου, κ. Σταύρου Λεκάκου, καθώς και της κυρίας Χαράς Απαγαλάκη, που ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα σχετικά, αλλά αποχωρεί για να αναλάβει γενική γραμματέας στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Ο κ. Απ. Ταμβακάκης αναμένεται να ασχοληθεί ο ίδιος ενεργά με την επενδυτική τραπεζική, βάσει της εμπειρίας του, και στο πλαίσιο project το οποίο θέλει να χτίσει ο ίδιος με την προσωπική του σφραγίδα. Ο κ. Στ. Λεκάκος, θα ασχοληθεί ενεργά με τον πολυσχιδή Ομιλο της MIG, στην οποία ήδη εκτελεί καθήκοντα προέδρου.

Προσωρινός διευθύνων σύμβουλος (ceo), παραμένει ο κ. Γιώργος Πουλόπουλος, παλαιό σχετικά στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς. Η θέση του ceo είναι κενή πάνω από ένα χρόνο, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές ( διοίκηση- μεγαλομέτοχος Paulson- Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός SSM) ήταν αδύνατον να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο , με αποτέλεσμα άλλοτε παρασκηνιακά, άλλοτε επισήμως...να μην καταλήγει πουθενά η διαδικασία.

Θεωρητικά, το θέμα αυτό αναμένεται να κλείσει σύντομα, με τον κ. Χατζηνικολάου να το έχει στις πρώτες προτεραιότητες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε συνεννόηση μάλιστα με τον SSM, αλλά και το Ταμείο Χρματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για την επιλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής, που να πληρεί τους όρους που τίθενται. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπάρχει ήδη μια κυοφορούμενη σύγκλιση απόψεων....

Στο μεταξύ, το ίδιο το ΤΧΣ είναι σε εξεύρεση δικού του διευθύνοντος συμβούλου και μόλις πριν λίγες ημέρες, προκηρύχθηκε η τρίτη κατά σειρά πρόσκληση για τη θέση. Στη νέα προκήρυξη θέσης, βελτιώθηκε τόσο το ύψος των αποδοχών, όσο και της θητείας του νέου ceo, καθώς οι δύο αυτές παράμετροι ως ίσχυαν, εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή, με τροπολογία του το υπουργείο Οικονομικών, δίνει μια χρονική παράταση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, για να αποκατασταθούν τυχόν νομικά θέματα (διότι ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί η Επιτροπή μετά το ξαφνικό «ξήλωμα» τον περσινό Ιούνιο). Η ανάγκη επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου είναι επιτακτική, διότι η απουσία ceo εμποδίζει λειτουργικά θέματα της καθημερινότητας του Ταμείου .

Η τροπολογία που φέρει την υπογραφή του υπουργού, κ. Ε. Τσακαλώτου, ορίζει ότι « "σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής ενώ απομένει διάστημα μικρότερο των τριών μηνών για τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου, τα όργανα αυτά λειτουργούν νομίμως και χωρίς την πλήρωση της ως άνω θέσεως, εφόσον κατά τις συνεδριάσεις τους τα υπόλοιπα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει η προβλεπόμενη στις παραγράφους 16 και 17 απαρτία".

Με την τροπολογία τροποποιούνται τα άρθρα 4 και 4Α του νόμου 3864/2010. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, προβλεπόταν ότι σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, η θέση πληρούται εντός προθεσμίας 60 ημερών, η οποία δύναται να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, με ορισμό νέου μέλους.

ΠΗΓΗ: NEWS 247

Δημοφιλή