ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/02/2017 16:42 EET | Updated 24/02/2017 16:43 EET

Βερολίνο: Το 2018 η απόφαση για το χρέος

Reuters
German Chancellor Angela Merkel arrives at a news conference after a meeting of the government with the heads of Germany's federal states at the Chancellery in Berlin, June 12, 2014. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS HEADSHOT)

Ούτε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ ούτε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, θέλησαν να απαντήσουν στο briefing της Παρασκευής στην ερώτηση της Deutsche Welleγια το κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες της Handelsblatt ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέληξαν την Τετάρτη σε συνεννόηση για το ελληνικό χρέος καθορίζοντας μάλιστα τη σειρά των επικείμενων βημάτων.

Όπως εξηγούσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «η καγκελάριος φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: Τα πιθανά μέτρα για το χρέος πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κιόλας σύντομα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν μόλις το καλοκαίρι του 2018».

Σύμφωνα με την DW η κ. Ντέμερ δήλωσε πως εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία στο Eurogroup τον Μάιο του 2016: ότι σε περίπτωση που κριθούν αναγκαία, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος πρόκειται να εξεταστούν το 2018. Προϋπόθεση είναι «η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος» από την Ελλάδα. Επιπλέον, η κ. Ντέμερ εξέφρασε την άποψη ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ήδη υλοποιούνται από τον ESM «και συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους».

Παρεμβαίνοντας η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών φον Τιζενχάουζεν ότι «η υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων θα έχει σημαντική επίδραση στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους». Παραπέμποντας στο Eurogroup δήλωσε ότι για τη διαχείριση του χρέους θα «ληφθούν αποφάσεις το 2018. Και αυτό εξακολουθεί να ισχύει για εμάς».

Πηγή: DW.com