ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/02/2017 15:21 EET | Updated 25/02/2017 15:22 EET

Μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ για το «πάρτι με τα χαριστικά δάνεια» στην Τράπεζα Αττικής

Sooc

Η Τράπεζα Αττικής χορηγούσε συστηματικά δάνεια κάτω του κόστους, με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος που κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, γράφει το «Βήμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα ευρήματα του κοινού ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος και του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ συμπεριλαμβάνονται και διευκολύνσεις που παρέχονταν σε επιχειρήσεις όπως η μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, δίχως την κατάλληλη αιτιολόγηση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας Τοξότης Α.Ε., συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα, η οποία πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής από τις αρχές του 2015, με επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κάτω από το κόστος της τράπεζας. Το πιστωτικό όριο της εταιρείας Τοξότης Α.Ε., αυξήθηκε από 10 εκατομμύρια ευρώ σε 100 εκατομμύρια σε μόλις 16 ημέρες, από τις 28 Απριλίου 2015 έως τις 14 Μαΐου 2015.

Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται ακόμα λόγος για χορήγηση δανείων σε εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η τράπεζα το 2015, ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας στο ταμείο των μηχανικών.

Τι καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία

«Το “τρίγωνο της διαπλοκής” που έστησαν οι κ. Τσίπρας, Παππάς και Σπίρτζης, αποκαλύφθηκε», σχολίασε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μετά την αποκάλυψη.

«Η Τράπεζα Αττικής, ο διαγωνισμός – παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες και η κατάτμηση δημοσίων έργων που καταλήγουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελούν το “τρίγωνο της διαπλοκής” που έχτισε η Κυβέρνηση. Από καιρό είχαμε καταγγείλει τη μεθόδευση που σήμερα αποκαλύπτεται από τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος.Η ώρα της αλήθειας για τους κ. Τσίπρα, Παππά και Σπίρτζη έφτασε.Κανείς δεν ξεχνά τα δανεικά βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και τα προνομιακά δάνεια που χορήγησε στις εταιρίες του η Τράπεζα Αττικής.Με τελικό στόχο να μπορέσει ο κ. Παππάς να στήσει το δικό του μιντιακό σύστημα και ο κ. Σπίρτζης να του αναθέτει τη μια εργολαβία μετά την άλλη.Και όλα αυτά με τη στήριξη του πρωθυπουργού. Τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη που θα εξετάσει όλες τις σκοτεινές πτυχές αυτού του πρωτοφανούς πολιτικού – οικονομικού σκανδάλου», προσθέτει επίσης η ανακοίνωση του κόμματος.