ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/03/2017 14:12 EET | Updated 01/03/2017 14:12 EET

Brookings: Η επιστροφή των δανειστών στην La La Land. Γιατί ο Τσίπρας καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις

NurPhoto via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras during joint statements to the press, with his Maltese counterpart after their meeting at Maximos Mansion, in Athens on March 1st, 2017. (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)

Η επιστροφή των δανειστών στην... «La La Land» -δηλαδή στην Ελλάδα- δεν θα είναι εύκολη, σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θοδωρή Πελαγίδη, στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Brookings. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προσπαθήσει να επεκτείνει την περίοδο των διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε μια καλύτερη συμφωνία.

«Υπάρχουν ενδείξεις στην Αθήνα ότι ο Τσίπρας παίζει πάλι το ίδιο παιχνίδι, αναζητώντας ένα “παραθυράκι” για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους πιστωτές που στηρίζουν την λιτότητα και για να πει στους ψηφοφόρους του ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί περισσότερα υφεσιακά μέτρα που θα “χτυπήσουν” τους φτωχούς Έλληνες πολίτες».

Το «παραθυράκι» αυτό, σύμφωνα με το άρθρο, είναι να οι επικείμενες γερμανικές και γαλλικές εκλογές. Όσον αφορά στις πρώτες, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να εκμεταλλευτεί μια πιθανή νίκη του Μάρτιν Σουλτς και των Σοσιαλδημοκρατών έναντι της Μέρκελ, γεγονός που θα της δώσει έναν νέο σύμμαχο στις διαπραγματεύσεις. Όσον αφορά τις εκλογές στην Γαλλία, η κυβέρνηση φαίνεται να περιμένει να δει εάν μια νίκη του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», θα ανάγκαζε τους δανειστές να απομακρυνθούν από την αυστηρή λιτότητα, που έχει συνδεθεί με την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη.

Το άρθρο συνεχίζει με δύο σενάρια: αυτό κατά το οποίο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει να περιμένει να συνάψει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής τον Ιούλιο και εκείνο κατά το οποίο η οικονομία θα ανακάμψει, παρά την λιτότητα, και θα δοθεί η υπόσχεση μιας ελάφρυνσης χρέους.

Όμως το πιο σημαντικό για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με το κείμενο, είναι να υπογράψει μέτρα και για μετά το 2018. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και εάν στην εξουσία ανέβει η Νέα Δημοκρατία, τα αποτελέσματα της λιτότητας θα γίνουν εμφανή το 2019, γεγονός που θα έδινε στον Τσίπρα την δυνατότητα να επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός.

«Εξάλλου, οι ψηφοφόροι δείχνουν να έχουν κακή μνήμη», καταλήγει το άρθρο.